Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

05 lutego 2015

Kruche ciasteczka

Składniki: ok. 30 sztuk 4 łyżki gęstego miodu;1 3/4 szklanki mąki orkiszowej + mąka do podsypywania ciasta;1 jajko;100 g twardego masła; opcjonalnie 2 łyżeczki cynamonu (dodaj jeśli chcesz by Twoje ciasteczka miały jego smak, jeśli nie dodasz cynamonu, będą po prostu zwykłymi kruchymi ciasteczkami i też wyjdą BARDZOOOO pyszne). Masło zetrzeć na tarce lub pokroić...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2015/02/kruche-ciasteczka.html

Składniki: ok. 30 sztuk

4 łyżki gęstego miodu;
1 3/4 szklanki mąki orkiszowej + mąka do podsypywania ciasta;
1 jajko;
100 g twardego masła;

opcjonalnie 2 łyżeczki cynamonu (dodaj jeśli chcesz by Twoje ciasteczka miały jego smak, jeśli nie dodasz cynamonu, będą po prostu zwykłymi kruchymi ciasteczkami i też wyjdą BARDZOOOO pyszne).

Masło zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, dodać mąkę, rozbite jajko, miód i cynamon. Całość zagniatać rękoma do momentu, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie będzie się kleić do rąk (od czasu do czasu można podsypać niewielką ilością mąki). Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą lub siatkę:) i odłożyć na małą godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 5 – 6 mm i wykrawać ciasteczka.

Piec przez 8 min. w 200’C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika. Smacznego:)

Zamiast mąki orkiszowej możesz użyć pszennej.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (44)

Anonymous

Dodano opinię: 05.02.2015

Czy można uzyc innej mąki, orkiszowej brakuje na stanie:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2015

Jasne, że tak nawet zwykłej pszennej:)

Anonymous

Dodano opinię: 05.02.2015

a co jeśli dziec za maly na miod?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2015

MOżna go zastąpić taką samą ilością syropu daktylowego *samodzielne wykonanie tak jak tu ze śliwek;
http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/07/syrop-z-suszonych-owocow.html

Anonymous

Dodano opinię: 05.02.2015

tak myslalam, ale wolalam zapytać specjalistki 🙂 już nie raz robiłam syrop daktylowy z alaantkowego

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2015

Smacznego:)

gohgoh

Dodano opinię: 05.02.2015

Przepyszne ciasteczka !

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2015

Dziękuję:)

Anonymous

Dodano opinię: 06.03.2015

Dziewczyny zamiast mąki orkiszowej dodałam pszenną z pełnego przemiału w tych samych proporcjach, ale ciasteczka wyszły za ciężkie:/ czy należy zmniejszać ilość jeśli zamieniam mąki? buziaki!:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.03.2015

Mąka orkiszowa jest cięższa zdecydowanie,więc moze następnym razem albo pomieszaj mąki,albo spróbuj dodać mniej. Pozdrawiamy!:)

Aleksandra

Dodano opinię: 30.06.2015

Czy zamiast miodu można użyć zmiksowanych daktyli? W jakiej ilości?

Magda

Dodano opinię: 15.09.2015

Dziewczyny, zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, ale po wyjęciu z lodówki ciasta nie da się rozwałkowć, klei się do wałka i nie ma mowy o wykrawaniu ciastek – co mam zrobić jakas rada ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.09.2015

Dodaj więcej mąki:)

Agnieszka

Dodano opinię: 11.10.2015

Witam, przepisy są świetne mam tylko problem z tymi w których jest masło bo mój maluch nie moze go jeść czy za każdym razem mogę go zastąpić olejem ? Czy wyjdą mi ciastka kruche na oleju ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2015

Zastąp masło olejem kokosowym. Idealnie się do tego nadaje przy wypiekach. Ma dobrą konsystencję i idealny smak. schłodzony jes twardy. A ile zdrowia!

Magda

Dodano opinię: 14.09.2018

Olej kokosowy nie jest zdrowy.

Megi

Dodano opinię: 23.10.2015

Nie mam orkiszowej, ale mam amarantusowa, jaglana, gryczana..ktora najlepsza zamiast?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.10.2015

Hmm, spróbuj z pszenną 🙂 albo jaglaną, gryczana nie jest smaczna w słodkich ciachach, a amarantusowej dodaje się najwyżej 20% co wypieków.

Mahda

Dodano opinię: 30.11.2015

Hej ho! Czy jest jakiś termim w którym trzeba zjeść kruche ciastka? Mam ochotę upiec na zapas, ale nie wiem jaki zapas czasowy jest zdrowy 🙂 tydzień? dwa? miesiąc? Będę wdzięczna za odpowiedź, jeśli wiecie oczywiście 🙂 Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2015

Do 7 dni zamnięte w szczelnym pojemniku.

Ania

Dodano opinię: 06.12.2015

Wyszedł mi lekki zakalec, nie wiem jaka może być przyczyna? Złe proporcje? Musiałam dać więcej mąki, bo ciasto się bardzo kleiło do rąk. Ciasto przygotowałam wieczorem i w lodówce leżało 12h, rano robiłyśmy ciasteczka, może to od tego nie wyszły?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.12.2015

Pierwszy raz spotykam sie z tym by w ciastkach kruchych był zakalec. Byc może zbyt długie lezakowanie w zimnie się do tego przyczyniło;/

Marta mama Jasia

Dodano opinię: 09.12.2015

Takie pytanie, a jak by się sprawdziła mąka kukurydziana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2015

Lubimy ją,ale w wypiekach bywa trudna. Niemniej jednak nie próbowałyśmy przy ciasteczkach. Spróbuj i daj znać:)

Megi

Dodano opinię: 09.12.2015

Czemu ta jaglana jest taka nie dobra??? Gorzkie wyszly jak pierun…wywalilam a na pszennej bomba!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2015

Różne mąki różnie smakują:) Może na drugi raz zrób pół na pół:)

Karola

Dodano opinię: 04.04.2016

Mój maluch ma równo rok czy mogę już dać miód?nie za dużo będzie go w tych ciastkach na początek wprowadzania miodu? I mam tylko zwykły lipowy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.04.2016

Możesz. W jednym ciasteczku, które dziecko zje, będzie go niewiele, więc nie krępuj się:) Ale polecamy wprowadzać miód w czystej postaci, bo po pbróbce traci wiele wartosci. 

MamaDyzia

Dodano opinię: 20.10.2016

Pyszne!!! Szybko i łatwo się robi. Tylko w moim piekarniku to 180 stopni bo inaczej czarne jak smoła

Ania

Dodano opinię: 26.10.2016

Pycha pycha pycha!!!! Za kazdym razem jak cos od Was gotuje mysle, ze koniecznie musze  Wam napisac, ze Wasza ksiazka jest moja biblia kuchenna. 🙂 I niniejszym to czynie 🙂 Pysznie, zdrowo, szybko, kolorowo tylko achy i echy:) Jestescie nasza inspiracja 🙂 Fajnie, ze jestescie:-) Pozdrawiamy!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.10.2016

Niezwykle nam miło czytać takie słowa. DZIEKUJEMY!

Edyta

Dodano opinię: 03.11.2016

Pyszności  ☺ słodkie,  chociaż dałam mniej miodu i trochę się spiekły,  bo jedne były zbyt cienkie, więc radzę robić grubsze niż cieńsze ☺ kolejny przepis do wielokrotnego użycia

Sara W.

Dodano opinię: 25.04.2017

Zrobiłam, wyszły pyszne! 🙂 

Alicja

Dodano opinię: 25.10.2017

Ciasto zrobione, chłodzi się w lodówce, zapowiadają się bardzo aromatycznie 🙂 . Mam pytanie, czy część ciasta (w wersji nieupieczonej) można zamrozić? Bo to chyba trochę za dużo dla nas na raz 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

Jasne:)

Edi

Dodano opinię: 12.12.2017

Spróbuję tego przepisu na ciastka z maszynki. Moja mama dawała suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe bądź kakao i pamiętam, że najlepiej wchodziły na ciepło 😉

Kasia

Dodano opinię: 01.11.2018

WItam . A czy takie ciasteczka nie będą za twarde dla 8iomiesiecznego malucha ? 😉 pozdrawiam Kasia

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

to zalezy tylko od tego jakie ono ma umiejętności, nie możemy tego stwierdzić.

Basia

Dodano opinię: 29.05.2019

A czy zamiast miodu /córka ma dopiero 8 miesięcy/ mogę użyć syropu klonowego ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.06.2019

tak

Ula

Dodano opinię: 04.12.2019

Z dodatkiem mąki kokosowej i wanilii 🙂 mniam

Mama Natalia

Dodano opinię: 06.02.2022

Tyle razy kiedyś robiłam te ciasteczka, pyszne, u nas zawsze bez cynamonu ale słodzone syropem klonowym, także nazywam je klonowe, natomiast dawno już ich nie robiłam i dziś coś schrzanilam, ale nie wiem co, bo niby zgodnie z przepisem, może jednak dałam za mało masła, może zdawało mi się że tyle co trzeba a po ciężkiej nocy z roczną córcią po prostu nie styknelo coś w mózgu;) smakują dobrze tylko twarde ciasto było mega i trochę suche wyszły

Kasia

Dodano opinię: 13.04.2022

Czy zamiast mąki pszennej można zastosować mąkę migdałową? Robiłam juz kilka razy te ciasteczka z tradycyjnego przepisu i były świetne. Zastanawiam się czy po takiej zmianie mają szanse wyjść równie dobre. Myślałam, zeby po upieczeniu skropić je delikatnie wodą różaną.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Eksperymentuj i koniecznie daj znać

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek