Składniki:
pół szklanki mrożonego groszku
pęczek świeżego koperku
duży ziemniak
korzeń pietruszki
ew. kawałek selera lub marchewki
oliwa z oliwek
Groszek gotujemy wg. czasu podanego na opakowaniu. Warzywa gotujemy na parze, bądź w wodzie w łupinach, obieramy po ugotowaniu. Wrzucamy wszystko do jednego naczynia, dodajemy koperek, łyżeczkę oliwy z oliwek i blendujemy tak by osiągnąć konsystencję gęstego kremu. Podajemy z grzankami z ulubionego chlebka.
Duże grzanki ułatwią dziecku nabieranie kremu. Można też ugotować makaron np. świderki i dodać do kremu.
Grzanki zrobiłam na suchej, teflonowej patelni (można dodać trochę oleju lub oliwy i rozdrobniony czosnek, ale dla maluszka, zdrowszy będzie po prostu sam chleb, bez smażonych dodatków…)
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Ciekawa zupa 🙂 planuje ja zrobić. ale chyba nie odważę się podać jej w ten sposób 😉
A cóż to za fartuszek? Te z IKEI niestety przesiąkają
Jakiś stary chyba z canpol, podaj w miseczce:))
Czy można zrobić taki krem używając groszku z puszki?
nie, lepiej mrożony
Czy grzanki nie będą zbyt twarde dla prawie 8 miesięcznego dziecka? Nie podrapie sobie podniebienia wkładając do buzi?
Zdrowy 8 miesieczniak powinien sobie z nimi poradzic.
Czy można to zawekowac na wyjazd na wakacje ?
tak
Dlaczego do kremu z kukurydzy może być kukurydza z puszki? A w kremie z groszku groszek nie może być z puszki?
Bo groszek konserwowy ma inny smak, serio:))