
4 porcje 9 miesięcy+
Krążki z cukinii to danie dzieciństwa i potrawa studentów?. Tania, łatwa, szybka w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. No ideał normalnie. Mamy dla Was wersję lekko podrasowaną. Podkręciłyśmy smak cukinii czosnkiem i serem. Spróbujcie, jaki pyszny efekt!
składniki:
- 2 małe cukinie (można dwa rodzaje)
- 3 duże jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka mąki
- szczypta pieprzu
- około 1 szklanki bułki tartej
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj papier olejem. Nastaw piekarnik na 190’C.
Cukinie umyj, osusz i pokrój w krążki.
W głębokiej miseczce rozkłóć jajka. Dodaj parmezan, mąkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, oregano, pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie tak, by nie było grudek z mąki.
Nasyp bułkę do drugiej miseczki.
Maczaj krążki z cukinii w jajku a następnie obtaczaj w bułce. Układaj na blaszce. Skrop krążki olejem (koniecznie!) i zapiekaj je z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika około 15 minut do zrumienienia. Możesz w połowie tego czasu przewrócić je na druga stronę.
Starszym dzieciom i dorosłym krążki z cukinii możesz dosolić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Później nadmiar oleju odsącz na ręczniku papierowym. Szczerze mówić, ta wersja jest zdecydowanie smaczniejsza:)
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Od kiedy podajecie swoim dzieciom parmezan? Moja córka ma 10 m-cy, zastanawiam się czy już może, czy pominąć
Po 12 miesiącu, ale decyzja należy do Ciebie.
Trochę to mylące
Przepis już dziś sprawdzony. Super danie! Ja miałam tylko 2 duże jaja, a i tak mi dużo rozbełtanego zostało, że wykorzystałam również kalafiora. Polecam i taką wersję, bo kalafior wyszedł lekko chrupiący i palce lizać.
Marta, a kalafior piekłaś surowy czy blanszowany?
Dzisiaj spróbujemy 🙂 A póki co – na drugie śniadanie placki twarogowe z kaszy manny ze szczypiorkiem 😀
Czy jajka mozna zastapic siemieniem lnianym? Jeżeli tak to odpowiednio 3 łyżki ?
jajka, najlatwiej zamienic mąką z ciecierzycy rozrobioną z wodą na konsystencję rozkłóconego jajka. pominęłabym wtedy zwykłą makę, ktora jest w przepisie.
Dziewczyny ale pycha danie. Nie znalam go wcześniej. Szybkie, smaczne i na ciepło. Kocham Was za takie przepisy?
??? Na zdrowie i do usług:)
Czym zastąpić parmezan?
Może grana padano, albo go po prostu pominąc.
platkami drozdzowymi nieaktywnymi.
Czy żółty ser (gouda / edamski) mógłby ewentualnie zastąpić parmezan, czy to już nie to samo? Mam wielką ochotę zrobić te krążki, niestety brakuje mi tego jednego składnika…
Można, choć zapewne zmieni to konsystencję.
Dziś zrobiłam te krążki na obiad. Nie dodałam czosnku, i dwa razy obtaczałam w jajku i bułce, ale i tak mojej 13-miesięcznej córce bardzo smakowało. Mi może nawet i bardziej. Nie wiedziałam, że cukinia może być taka dobra. Polecam 🙂
Krążki z cukinii pyszne?u nas zostało jajko i panierka, więc wykorzystałam pieczarki – oczywiście dla siebie ?, palce lizać. Pieczarki zwykle smazylam w głębokim oleju z żółtym serem, choć taka wersja rownież baaaardzo mi smakuje. Super te Wasze dania???
Super przepis! Zrobiłam na święta. Zajadała ze smakiem nie tylko córka, ale i goście.
Czy one sa w skórce? Dziecko moze zjeść skurke? I srodek te ziarenka tez moze jesc?
Tak, może. Nie usuwamy ziaren, kesli cukinia jest mała
U mnie coś to oregano i parmezan nie trzymał się z jajkiem to znaczy na cukini po moczeniu zostawało tylko jajko a reszta w misce. Może za rzadkie cis zrobiłam?
Da się je zrobić również na patelni?
Tak
A czym zastąpić parmezan? Jakiś inny ser się nada?
Tak, drobno tarty
Pierwszy raz jedlismy takie danie, dosyc dziwne bylo, ale o wiele wiecej krazkow moj syn zjadl na drugi dzien 🙂
Nie wiem dlaczego bardzo mało jajka zostawało na cukinii, jakby było za rzadkie? Od jajka grudkowała mi się bułka, dlaczego?
może za mało roztrzepane to jajko?
dziecko ma 21 miesięcy czy może zjeść takie krążki smażone na patelni?
Tak.
czy 10 miesięczne dziecko może jest te placuszki?
Oczywiście
Czy danie z opcją z patelni nadaje się dla 13 miesięcznego Szkraba?
Tak.
Jest pycha! Nie lubię cukinii z patelni, bo pije za dużo tłuszczu, a z piekarnika wychodzi idealne. Fasolka szparagowa z tą panierką jest chyba jeszcze smaczniejsza, nawet ziemniaki z wczorajszego obiadu dają rade :*
Bardzo smaczne. Jajko słabo mi się trzymało więc najpierw w bułce obtaczałam a potem w jajku i bułce jeszcze raz i wyszło super. Tak samo zrobiłam kilka plasterków papryki i też bardzo smaczne były.
Ależ te krążki są pyszniutkie!!!???Pycha, dzięki za przepis!!!
a czym można zastąpić bułkę tartą? 😉 dziękuję bardzo!
Np. płatki owsiane
Panierka smakowo Ok, ja dałam suszone pomidory, bo nie miałam oregano i cheddar zamiast parmezanu. Faktycznie nie trzyma się cukinii i spływa, ale dwa razy maczałam w jajku i bułce i było Ok. Fajny przepis. Mojej 14miesiecznej córce bardzo smakowało.
Czy tak jak pisze przy porcja moze jesc to 9 miesieczne dziecko?
tak.
Czy tak jak pisze u góry przepisu, że można podawać to od 9 miesiąca to prawda?
Tak.
Dziecku nie smakowały, sama je jadłam. Ja tam lubię wszystko, ale dałam więcej sera i mąki, trochę posoliłam. Mi zupełnie 2 jajka wystarczyły.