4 porcje 9 miesięcy+

Krążki z cukinii to danie  dzieciństwa i potrawa studentów😜. Tania, łatwa, szybka w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. No ideał normalnie. Mamy dla Was wersję lekko podrasowaną. Podkręciłyśmy smak cukinii czosnkiem i serem. Spróbujcie, jaki pyszny efekt!

składniki:

  • 2 małe cukinie (można dwa rodzaje)
  • 3 duże jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta pieprzu
  • około 1 szklanki bułki tartej

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj papier olejem.  Nastaw piekarnik na 190’C.

Cukinie umyj, osusz i pokrój w krążki.

W głębokiej miseczce rozkłóć jajka. Dodaj parmezan, mąkę, wyciśnięty przez praskę  czosnek, oregano, pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie tak, by nie było grudek z mąki.

Nasyp bułkę do drugiej  miseczki.

Maczaj krążki z cukinii w jajku a następnie obtaczaj w bułce. Układaj na blaszce.  Skrop krążki olejem i zapiekaj je z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika okoł 15 minut do zrumienienia. Możesz w połowie tego czasu przewrócić je na druga stronę.

Starszym dzieciom i dorosłym krążki z cukinii możesz usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Później nadmiar oleju odsącz na ręczniku papierowym.