4 porcje 12 miesięcy+

Składniki:

  • ok 400 g piersi  z kurczaka/ indyka,
  • 1 marchew,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżeczki kaszki manny/ kukurydzianej,
  • 4 gałązki natki pietruszki;
  • pół szklanki bułki tartej np. zmieszanej z łyżką sezamu.

 

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zmiel w maszynce lub posiekaj na drobne kawałki za pomocą blendera.

Warzywa umyj i obierz. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.

Przełóż do dużej miski zmielone mięso, starte i posiekane warzywa, dodaj rozbełtane jajko, 4 łyżeczki kaszki oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

Z przygotowanej masy uformuj małe kotlety, spłaszczaj je w dłoni, a następnie obtaczaj je delikatnie w bułce tartej. Smaż na małej ilości oleju rzepkowego lub kokosowego po ok 5 min z każdej strony, upewniając się, że mięso nie jest w środku już surowe, lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 200'C z termoobiegiem na srodkowym poziomie (połóż kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko natłuszczonym olejem). Piecz ok 25 minut, w połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę.

W wersji dla dorosłych farsz można doprawić solą i pieprzem.

 

 

DSC00715 DSC00714 DSC00713 DSC00712 DSC00711