9 porcji 9 miesięcy+

Ala jedząc te kotlety zapytała: „Mamo, a co to za mięsko?”. Tak, ciecierzyca wspaniale potrafi udawać kurczaka hahaha, jeśli Wasze dzieci wybrały życie w stylu vege, na pewno te kotlety przypadną im do gustu:) W ogóle ciecierzyca to wg nas SUPER extra FOOD:)

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy;
  • 3 łyżki mąki (waszej ulubionej) + mąka do obtoczenia;
  • 1/2 pęczka natki pietruszki;
  • 1 mały ząbek czosnku;
  • 1 cebula;
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski);
  • 3 łyżki wody po ugotowanej ciecierzycy;
  • 1/2 szklanki startej na małych oczkach marchewki;
  • olej do smażenia.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Przełóż na małą patelnię i podsmażaj z dodatkiem 1 łyżki oleju, aż cebula zacznie się szklić.

Do misy blendera wsyp ugotowaną ciecierzycę, cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki i zblenduj (ale nie na paćkę 😛 tylko bardzo drobno). Przełóż do miski, dodaj wodę po ciecierzycy, mąkę, marchewkę, kumin i wymieszaj. Masa może być dość luźna, ale to naturalne. Zwilż dłonie wodą, nabieraj porcję masy i dociskając w dłoniach, formułuj kulki, a następne lekko oprósz je mąką i spłaszczaj.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, smaż kotlety najpierw z jednej strony, aż porządnie się zrumienią, a potem delikatnie przewróć na drugą stronę i również doprowadź do zrumienienia. Obsmażaj jeszcze kilka chwil na małym ogniu, by w środku były gorące. Podawaj z warzywami.