15 porcji
Pieczone kotlety mielone z warzywami
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 4 różyczki surowego brokułu
- 1/2 dużej marchewki
- 2 niewielkie ząbki czosnku
- 1 jajko
- Szczypta pieprzu
Warzywa umyj, marchewkę obierz. Brokuł zetrzyj na drobnych oczkach tarki, marchewkę na grubych. Do dużej miski przełóż mięso, dodaj starte warzywa i jajko. Czosnek wyciśnij przez praskę i również dodaj do mięsa. Dopraw pieprzem i całość dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Odstaw mięso do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 190’C z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z mięsa formuj niewielkie kotlety i układaj na blaszce. Piecz 15-20 minut. Nie wydłużaj czasu pieczenia, bo kotlety będą suche. Kotlety zamiast piec, możesz też udusić. Podsmaż je uprzednio na odrobinie tłuszczu, a następnie zalej bulione lub wodą (około 1,5 szklanki) i duś pod przykryciem około 20 minut.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Czy one nie wychodzą suchą? Takie pieczone w sensie?
Nie, jeśli nie przedłużysz czasu pieczenia.
Zrobiłam dzisiaj 🙂 Tylko zamiast mięsa z indyka zrobiłam z wieprzowo-wołowego. Piekłam 20 minut i były… przepyszne. Brokuł nadał mięsu genialny smak. Kotleciki były bardzo soczyste. Dzięki za rewelacyjny przepis! Moje młode 10-miesięczne jadło ze smakiem 🙂
A co jeśli nie mam funkcji termoobiegu?Polecicie jakaś temp, która będzie optymalna???Ijeszcze jedno: ten rabat 10% na m.in wyciskarkę Chamber to do kiedy jest aktualny??Pozdrawiam serdecznie
Jeszcze aktualny. A temp ustaw taką samą tylko chwile dłużej piecz.
Pycha! Uwielbiam takie proste przepisy:)
Wyszły przepyszne. Faktycznie brokuł i marcewka nadają tym kotletom ciekawy, słodki smak.
Przegladam Wasze przepisy na blogu i nakrecam sie na prawie kazdy …. problem w tym ze ja wymyslam i gotuje, a moja 10 miesieczna corcia od jakis 2 tygdodni nie chce nic jesc…. blw stosujemy od poczatku …. jadla o wiele lepiej, a teraz nie wiem czy sie martwic bo doslownie WSZYSTKO laduje na ziemi….
To minie:) I to wcale nie frazes. Cierpliwosci.
są przepyszne! Dziękuję Wam za ten przepis. Szybko, łatwo i smacznie – polecam wszystkim:) i nie wychodzą suche a tez się tego obawiałam 😉
Super:-)naprawdę polecam.
Niektóre Wasze przepisy są tak proste i genialne że człowiek się zastanawia dlaczego sam na nie wpadł?
🙂 Dziekujemy za miłe słowa:*
Czym mogę zastąpić jajko?
Zielonym siemieniem lnianym.
Dopiero co odkryłam waszego bloga dzięki koleżance, jestem zachwycona! Jestem mamą trzech małych chłopców, czterolatka, dwulatka i półroczniaka. Za moment będę rozszerzać dietę najmłodszemu, troszkę jeszcze czekam choć 6 mcy skończył tydzień temu, ale tydzień temu również skończył chorować, podawałam mu antybiotyk i inne rzeczy, nieraz na siłę do buzi, więc postanowiłam odwlec rozszerzanie o jakieś dwa tygodnie, zwłaszcza ze starsi i tak w wieku sześciu mcy nie byli gotowi i naprawdę próbować zaczynali w wieku 7 mcy, wcześniej wypychali jedzenie językiem. Szukałam informacji na temat blw, starsze dzieci to trochę porażka wychowawcza jeśli chodzi o jedzenie (najstarszy do roku na papkach, a młodszy jadł bardziej w kawałkach rączką, tak wyszło bo papek odmawiał, ale metody były nieskuteczne na dłuższą metę), marzę o tym, by najmłodszy jadł normalnie i z przyjemnością.
A dziś wypróbowałam ten przepis na klopsiki, mały Feluś jeszcze nie dostał, ale reszta jadła chętnie, a moje dzieciaki naprawdę mało co lubią i zwykle na widok marchewki w czymkolwiek odmawiają współpracy, klopsiki zjedli bez problemu, a i mąż pochwalił ze naprawdę smaczne, a był przerażony jak zobaczył że wsadzam tam brokuła którego nie znosi 😀
Także dzięki dziewczyny, od jutra zabieram się za wasze kolejne przepisy 🙂
Pozdrawiamy serdecznie!
Świetny blog, rewelacyjne przepisy 🙂 dopiero niedawno Was odkryłam i żałuję że tak późno bo starszy syn ma już 2 lata, zawsze staram się mu zdrowo gotować ale właśnie brakowało mi inspiracji a tu takie cuda, nie dość że szybko to jeszcze zdrowo, dzisiaj pulpety u nas goszczą na stole, wyszły pyszne. Za dwa miesiące zaczynam rozszerzac dietę młodszemu synkowi i będę tu stałym bywalcem a raczej już jestem 😉 pozdrawiam
Witaj i rozgość się:)
A od którego miesiąca one są, bo nie widze informacji :(:(
Pod przepisem są tagi. +8.
Czy mięso z warzywami można przygotować dzień wcześniej wieczorem, a upiec dopiero następnego dnia? Zastanawiam się nad tym również w przypadku innych przepisów z mięsem mielonym 🙂
Świetne przepisy!
Tak. Jesli przechowasz je w lodówce- Możesz.
Witam Was serdecznie! Dziekuje za wspaniale przepisy:) Chcialam zapytac czy mozna zwiększyć ilość składników i przygotowywac obiad na 2 dni, tak żeby drugiego dnia tylko odgrzać gotowe danie? Mam tu na myśli nie tylko ten przepis na mielone kotleciki z warzywami, ale generalnie Wasze przepisy na dania obiadowe. Chcialabym gotować daną potrawę od razu na 2 dni, tylko nie jestem pewna czy drugiego dnia bedzie ona na tyle świeża, żeby podać ja 9-cio miesiecznemu synkowi. Jak to wygląda u Was? Na ile osob wystarcza w Waszych rodzinach obiad z jednego przepisu? A może po prostu gotujecie codziennie cos innego? Będę bardzo wdzieczna za odpowiedzi. Przepisy sa naprawdę świetne, tylko mam wrażenie, ze wychodza malutkie porcje. Dzis robilam te kotleciki mielone z warzywami i starczylo tylko dla mnie i synka. On niewiele je, bo dopiero zaczyna przygode z blw. A moze to ja jem za duzo? Hehe:) Proszę o wskazowki i pozdrawiam:)!
Drogie Dziewczyny! Poprzedniego zapytania chyba omyłkowo nie opublikowałam, dlatego piszę raz jeszcze. Gdybym jednak się powtórzyła, z góry przepraszam. Na początek dziękuję za wspaniałe przepisy:) Chciałam zapytać czy można zwiększyć liczbę składników i przygotować obiad na 2 dni? Nie mam tu na myśli jedynie kotlecików mielonych z warzywami, ale generalnie Wasze przepisy na dania obiadowe. Czy danie będzie wystarczająco świeże, by drugiego dnia odgrzać je i podać 9-cio miesięcznemu synkowi? Będę wdzięczna za odpowiedź. Zauważyłam również, że z jednego przepisu wychodzą niewielkie porcje. Dziś zrobiłam kotleciki mielone z warzywami dokładnie według Waszego przepisu, wystarczyło tylko dla mnie i synka, który "zjadł" niewiele, bo dopiero zaczyna przygodę z blw. Dla męża już by nie starczyło, nie mówiąc o dokładce (A może to ja tak dużo jem? hehe:)) Proszę powiedzcie jak to u Was wygląda? Na ile osób wystarczy potrawy przygotowanej zgodnie z przepisem? A może codziennie przygotowujecie coś innego? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie:)
Zazwyczaj na gorze, nad przepisem znajduje sie ilość adekwatnie do przepisu. Oczywiscie możesz podać ten sam obiad następnego dnia, jeśli przechowasz go w lodówce.
Dziś mojemu Synkowi po raz pierwszy podałam mięsko i w takiej właśnie postaci. Jadł aż mi się uszy trzęsły. Jestem taka szczęśliwa, bo ostatnio wszystko co mu dałam lądowało wszędzie tylko nie w buzi.
Dziś zrobiłam mojemu Bartusiowi te pulpeciki oczywiście jak to ja.. zapomniałam podsmażyć przed włożeniem do bulionu ale to nic i tak wyszły smakowicie 🙂
Mozna je po upieczeniu zamrozic?? ?
Tak
A czy można zamiast brokuła dodać np. zielony groszek?
to już nie będzie to samo:)
Czy można zamiast mięsa z indyka dać mięso mielone z piersi kurczaka?
Tak.
Witam, a czy zamiast piec lub gotować, można je „uparować” w parowarze? Czy coś trzeba wtedy zmienić w przepisie?
Próbuj, powinno byc ok.
A czy można zrobić te kotleciki z mięsa wołowego?
Tak, ale dłużej się robią
A co jeśli nie lubię smaku brokuła?
Nie rób tego ?
Myślałam, że mogę czymś zastąpić 😉
A nie możesz? ?♀️
Czy zamiast brokuła można dodac kalafiora czy to nie bedzie dobrze smakowalo?
Będzie smaczne.
Czy przed podsmażeniem powinnam obtoczyć w mące?
nie
Zrobiłam wczoraj, kotlety wyszły przepyszne, czuję, ze to będzie nasze ulubione danie 🙂
Świetne danie ? myślę, że nie raz pojawi się na naszym stole. Z 500g mięsa wyszło 17 przepysznych kotlecików, wiec sporo.
Przepyszne!!! I ekspresowe ! 😉 Zajadaliśmy dziś całą rodziną. Mała modyfikacja polegała tylko na tym, że zamiast mięsa z indyka wykorzystałam mięso z szynki ekologicznej i piekłam kotlety 20 min, a porcje dla dorosłych doprawiłam solą morską.
Re-we-la-cja !!! 🙂
Witam. Zrobiłam wg przepisu w piekarniku, ale brokuły i marchewka twardawe, niedopieczone a mięsko wyschnięte. Co zrobiłam nie tak?
U mnie to samo ?
Czy zamiast jajka moge dac np ugotowany ryż? Czy to nie będzie odpowiednie dla 9 miesiecznego dziecka? Jeśli nie to czym zastąpić jajko poza siemieniem?
Możesz
Robiłam i niestety były twarde i niezjadliwe… suche jak wiór.
Witam, zrobilam wedlug przepisu i wyszły suche 🙁 Czytając komentarze każdy zachwala, czy to możliwe , że mam za mocny piekarnik?? robiłam 19 minut w piekarniku 190stopni z termobiegiem
Każdy piekarnik jest inny, trzeba się go nauczyć. Następnym razem skróć czas pieczenia lib zmniejsz temp
Czy mogę ugotować więcej i zamrozić ? Co sądzicie o mrożeniu ? Jedno gotowanie a kilka obiadów
Możesz. Mrożenie to dobra metoda przechowywania żywności. My nie mamy potrzeby mrozić, ale mrożenie jest ok.
Co w tych pulpetach jest takiego, ze dopiero od 8 miesiecy? Szukam pomyslow na podanie mieska 6 miesieczniakowi, ale co widze fajny przepis u was to dla starszych :/ A ten wydal mi sie fajny, bo bez smazenia :/
Możesz je podać po 6, ale czy Twoje dziecko ma juz takie umiejętność, że pogryzie?Na samym początku w 6,7m polecamy proste jednoskładnikowe dania gotowane,parowane, później takie ”kotlety”:) stąd wynika oznaczenie.
A co robicie z resztą brokuła? Kupić trzeba całego a zużywa się tylko kilka różyczek. Jakieś propozycje na wykorzystanie pozostałej części?
tak, ugotuj i zjedz do kotletów
Czy mięso mielone można zastąpić zblendowanym filetem z indyka/kurczaka?
tak
Zrobiłam wg przepisu w piekarniku. Wyszły twarde, a marchew niedopieczona…
Trzeba dodać bułki namoczonej w mleku (będą puszyste), a marchew zetrzeć na drobnych oczkach to się podpiecze przez ten krótki czas.
Pomysł fajny, ale wymaga poprawek.
Pozdrawiam
Byc może marchew była stara/sucha i dlatego nie zdążyła się upiec i nie nadała wilgoci kotletom.
Witam, niestety wyszły trochę suche ale córce bardzo smakowały, dodałam sosu i było ok. Dziękuję bardzo za przepis
Wspaniałe, dziękuję! Na drugiej blasze upiekłam plastry cukinii posmarowane olejem i posypane przyprawami. Dla dorosłych zrobiłam coś w rodzaju szaszłyków – poprzekładałam kotleciki krążkami cukinii i posoliłam. Niebo w gębie! Prawdę mówiąc niewiele zostało dla dzieci 🙂
Super 🙂
Witam. Czy w trakcie pieczenia kotletów przewracamy je? Czy papier do pieczenia smarujemy olejem?
Pozdrawiamy
Można, ale nie trzeba.
Czy brokul wcześniej trzeba ugotować?
Jak w przepisie- surowy
A jak mam juz ugotowany z poprzedniego dnia to mogę go dodać? Czy musi być surowy?
Tak
Czy można dodać jakieś inne warzywo zamiast marchwi? Syn ma na nią alergię 🙁
Można pominąć lub wybrać cokolwiek innego, co lubicie.
Czy kotleciki muszą się mocno przyrumienić? U mnie wyszły jasne ale juz delikatnie suchawe.
One są takie jaśniejsze.
Jakie je odgrzac?
na patelni, na parze lub mikrofala