500 g. mięsa mielonego (u mnie drobiowe);
jajko;
2 łyżki bułki tartej/kaszy manny/kromka chleba;
duży pomidor lub 2 małe;
1-2 ząbków czosnku;
bazylia, oregano, mięta(dużo);
1/2 łyżeczki cynamonu;
ser mozzarella/ser biały/serek wiejski.

Mięso mielone, jajko i bułkę wymieszać ze sobą, pomidor zetrzeć na grubych oczkach tarki (przekroić na pół i ścierać, by skórka pozostała w dłoni), listki ziół porwać, czosnek wycisnąć. Dodać wszystko do masy mięsnej i wyrabiać. Ser pokroić w grubszą kostkę. Mięso układać na dłoni, rozpłaszczać, na środek układać kawałek sera i zamykać, tworzą  kotlet. Piec 20 minut w 200 stopniach,a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem.

Dziękuję za inspirację wujkowi Piotrkowi – najlepszemu kucharzowi w Warszawie i Wrocławiu:)!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep