Kolorowa zapiekanka makaronowa poleca się na szybki obiad! Są takie dni, nawet u alaantkowych, gdzie w lodówce jest tylko światło, w zamrażalce resztka brokułów, a w szafce jakieś konserwy 🙂 Co wtedy zrobić na obiad? Naleśniki? Wczoraj były. Zupa? E tam… O szybka zapiekanka, którą wszyscy uwielbiamy! Więc do dzieła!
Składniki:
- 2 1/2 szklanki surowego makaronu (u mnie świderki, może być penne),
- 1/2 szklanka kukurydzy konserwowej,
- 1/2 szklanki zielonego groszku,
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli konserwowej,
- 1/2 szklanki ugotowanej marchewki w kostkach.Uwaga! Skąd te warzywa? możesz wszystkie kupić surowe i sama ugotować, a możesz tak jak my, mieć ”na zapas” groszek z marchewką i kukurydzą ze słoika lub z puszki, takie gotowe mieszanki dostępne są w każdym sklepie, fasolkę miałam z puszki. Jeśli okazjonalnie używasz warzyw z puszek, nie przejmuj się, to nic złego, serio, przecież nie codziennie serwujesz produkty konserwowane, prawda? Warzywa z puszki, przed podaniem wypłucz. Groszek i marchewka dostępne są również w postaci mrożonek, przed umieszczeniem ich w zapiekance ugotuj je al dente.
na sos: - 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
- 2 kopiaste łyżki miękkiego masła,
- 2 szklanki mleka krowiego,
- szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli (sól po 12 m, a najlepiej i tak doprawcie sobie solą na talerzu),
- opcjonalnie 3 łyżki startego sera żółtego.Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Formę do pieczenia (szklaną/ ceramiczną) lekko natłuść olejem.
Makaron ugotuj al dente i odcedź.W dużej misce połącz ugotowany makaron i kolorowe warzywa.Przygotuj sos:
Do garnka przełóż masło, rozpuść i dodaj mąkę. Energicznie wymieszaj rózgą, aż zacznie się ”pienić”. Zalej zasmażkę mlekiem i dalej gotując, cały czas mieszaj. Gdy mleko zacznie gęstnieć, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej + odrobinę soli i pieprzu po 12 m. Zalej sosem makaron z warzywami, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp zapiekankę serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 30 minut, na środkowy poziom.Podawaj posypane świeżym koperkiem lub bazylią:)
Smacznego!
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Uwielbiam Was za ten zdrowy rozsądek, za to, że nie dajecie się zwariować 🙂 korzystając z Waszych przepisów, wiem, że moje dziecko i reszta rodziny je zdrowo, a jeśli czasem zjemy jakiś produkt z puszki, tłusta śmietanę czy żółty ser, nic nikomu się nie stanie. Cieszę się, że nie demonizujecie pieczywa, ale pokazujecie, jak mądrze je wykorzystać. Jestem z Wami od początku rozszerzania diety mojego syna. Dziś ma 1,5 roku i wciąż gotuje głównie z Waszych przepisow. Najpierw był tylko blog, ale zrobiłam już chyba wszystko, więc kupiłam książkę 😀 Wasze przepisy są proste, dania robi się szybko, nie ma udziwnionych składników, jest zdrowo i różnorodnie. Dziękuję! PS synek chyba jeszcze nie odrzucił żadnego z dan Waszego autorstwa 🙂 ostatnio na kolację j śniadanie zajadał się muffinami z komosy. Mniam!
:* Pozdrawiamy!
A macie sprawdzony żółty ser z dobrym składem bez annato? A poza tym od jakiego wieku można podać tą zapiekankę ??
Pikserki Sierpc
Czy można zrobić z mlekiem roślinnym, np sojowym? 😉
tak
Ile stopni w piekarniku ? Chyba nie ma napisanego albo nie widzę już ?
180 jest napisane;)
Właśnie wstawiłam do piekarnika 🙂 u mnie dodatkowo kurczak przesmażony na szybko z curry. Się nie mogę doczekać
Makaron ma w składzie jajko….a jest to przepis bez jajek….
można użyć makaronu bez jajka
Od kiedy można podać dziecku ser żółty?
My podajemy po roku
Mam popsuty termoobieg, czy temperatura 200 stopni 30 minut będzie ok?
tak
Czy można użyć mąki ryżowej lub ziemniaczanej i oleju kokosowego?
tak
Czym mogę zastąpić masło?
olejem kokosowym
Pycha!
Czy zamiast czerwonej fasoli można dać cieciorkę? 🙂
tak
Dziś u nas, ale z rybą na wierzchu! Pycha!
Dlaczego ta zapiekanka jest dla dzieci 8+ a ta z czarnuszką 12+?
Ze względu na dodatek sera- jest zbyt tłusty dla dziecka poniżej roku.
No ok., ale można pominąć ser i będzie ok prawda?
Tak, możesz pominąć dodatek sera.
A można dodać szynkę? Dobry pomysł, czy raczej lepiej nie?
Śmiało.
My zaszaleliśmy z synkiem i dodaliśmy podsmażone frankurterki ? czekamy co z tego wyjdzie ??
I jak wyszło?
Super przepis . Dodalam indyk w kawalkach obsmazony uprzednio w papryce słodkiej i suszonym czosnku. Nie dodawałam sera. Beszamel się pieknie zapiekł. Bylo pysznie.