Kolorowa zapiekanka makaronowa poleca się na szybki obiad! Są takie dni, nawet u alaantkowych, gdzie w lodówce jest tylko światło, w zamrażalce resztka brokułów, a w szafce jakieś konserwy 🙂 Co wtedy zrobić na obiad? Naleśniki? Wczoraj były. Zupa? E tam… O szybka zapiekanka, którą wszyscy uwielbiamy! Więc do dzieła!

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki surowego makaronu (u mnie świderki, może być penne),
  • 1/2 szklanka kukurydzy konserwowej,
  • 1/2 szklanki zielonego groszku,
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli konserwowej,
  • 1/2 szklanki ugotowanej marchewki w kostkach.Uwaga! Skąd te warzywa? możesz wszystkie kupić surowe i sama ugotować, a możesz tak jak my, mieć ”na zapas” groszek z marchewką i kukurydzą ze słoika lub z puszki, takie gotowe mieszanki dostępne są w każdym sklepie, fasolkę miałam z puszki. Jeśli okazjonalnie używasz warzyw z puszek, nie przejmuj się, to nic złego, serio, przecież nie codziennie serwujesz produkty konserwowane, prawda? Warzywa z puszki, przed podaniem wypłucz. Groszek i marchewka dostępne są również w postaci mrożonek, przed umieszczeniem ich w zapiekance ugotuj je al dente.

    na sos:
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • 2 kopiaste łyżki miękkiego masła,
  • 2 szklanki mleka krowiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli (sól po 12 m, a najlepiej i tak doprawcie sobie solą na talerzu),
  • opcjonalnie 3 łyżki startego sera żółtego.Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Formę do pieczenia (szklaną/ ceramiczną) lekko natłuść olejem.
    Makaron ugotuj al dente i odcedź.W dużej misce połącz ugotowany makaron i kolorowe warzywa.Przygotuj sos:
    Do garnka przełóż masło, rozpuść i dodaj mąkę. Energicznie wymieszaj rózgą, aż zacznie się ”pienić”. Zalej zasmażkę mlekiem i dalej gotując, cały czas mieszaj. Gdy mleko zacznie gęstnieć, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej + odrobinę soli i pieprzu po 12 m. Zalej sosem makaron z warzywami, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp zapiekankę serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 30 minut, na środkowy poziom.

    Podawaj posypane świeżym koperkiem lub bazylią:)

Smacznego!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep