16 sztuk porcji 9 miesięcy+

Czego to się nie da zrobić z kaszy manny;) Tym razem ciastka. Lekko chrupiące po ostygnięciu, a w środku miękkie. Bardzo smaczny eksperyment:)

1 szklanka kaszy manny błyskawicznej

2/3 szklanki mleka

1 jajko

3 łyżki wiórków kokosowych

3 płaskie łyżki masła lub oleju kokosowego w temp.pokojowej

1 laska wanilii

2 łyżki cukru kokosowego/syropu daktylowego

Nastaw piekarnik na 180’C. Kaszę zalej mlekiem i odstaw na 15 minut, by kasza wchłonęła płyn. Dodaj wiórki, cukier, masło/olej, ziarenka z laski wanilii i wymieszaj. Oddziel żółtko od bialka. Żółtko dodaj do masy i wymieszaj. Ubij pianę z białka. Dodaj do masy i wymieszaj łyżką lub ręką. Konsystencja powinna być gęsta, bardzo powoli spadająca z łyżki.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Nakładaj za pomoca łyżki ciasto na blaszkę i spłaszczaj, by uformować ciastko. Piecz 15 minut kontrolując stopień zrumienienia. Studź na kratce.