Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

19 listopada 2017

Kokosowe ciastka z kaszy manny

Czego to się nie da zrobić z kaszy manny;) Tym razem ciastka. Lekko chrupiące po ostygnięciu, a w środku miękkie. Bardzo smaczny eksperyment:) 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej 2/3 szklanki mleka 1 jajko 3 łyżki wiórków kokosowych 3 płaskie łyżki masła lub oleju kokosowego w temp.pokojowej 1 laska wanilii 2 łyżki cukru kokosowego/syropu daktylowego Nastaw...

Czego to się nie da zrobić z kaszy manny;) Tym razem ciastka. Lekko chrupiące po ostygnięciu, a w środku miękkie. Bardzo smaczny eksperyment:)

1 szklanka kaszy manny błyskawicznej

2/3 szklanki mleka

1 jajko

3 łyżki wiórków kokosowych

3 płaskie łyżki masła lub oleju kokosowego w temp.pokojowej

1 laska wanilii

2 łyżki cukru kokosowego/syropu daktylowego

Nastaw piekarnik na 180’C. Kaszę zalej mlekiem i odstaw na 15 minut, by kasza wchłonęła płyn. Dodaj wiórki, cukier, masło/olej, ziarenka z laski wanilii i wymieszaj. Oddziel żółtko od bialka. Żółtko dodaj do masy i wymieszaj. Ubij pianę z białka. Dodaj do masy i wymieszaj łyżką lub ręką. Konsystencja powinna być gęsta, bardzo powoli spadająca z łyżki.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Nakładaj za pomoca łyżki ciasto na blaszkę i spłaszczaj, by uformować ciastko. Piecz 15 minut kontrolując stopień zrumienienia. Studź na kratce.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (70)

Kasia

Dodano opinię: 19.11.2017

Czy może być syrop z agawy zamiast daktylowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.11.2017

tak

Sportymum

Dodano opinię: 19.11.2017

Niestety mój synek nie może jeść jajka. Jeśli to usunę z przepisu to dam coś w zamian??bo tak się zastanawiam że ono jest chyba bardziej aby ciastka były puszyste niż aby się masa skleiła

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.12.2017

Niestety nie da się.

agr

Dodano opinię: 06.01.2018

Sportymum
Poczytaj o aquafabie i spróbuj z tym zrobić. Powinno nadać odpowiedniej puszystości 🙂

Nika

Dodano opinię: 07.01.2018

Może banan? W weganskich przepisach funkcjonuje zemiast jajka…

Aaa

Dodano opinię: 04.03.2018

Zamiast kurze jaja mogą być przepiorcze, są o wiele zdrowsze, oczywiście jeżeli dziecko nie jest uczulone

Iza

Dodano opinię: 24.04.2018

Woda z ciecierzycy! Działa tak samo jak jajko, można upiec nawet wegańskie bezy ?

Kasia

Dodano opinię: 20.11.2017

Czy piekarnik powinien być na termoobieg ustawiony? Czy ciastka lekko wyrastają?
Coś mi nie wyszło.. Wasze wyglądają apetycznie. No, ale nic to, będziemy próbować jeszcze raz

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.11.2017

Termoobieg. Ciastka raczej nie rosna.

Basia

Dodano opinię: 21.11.2017

Info dla alergikow..male wisialo na mnie niemilosiernie przez co zapomniałam dodac jajka:) i tak wyszly pyszne:)

Sylwia

Dodano opinię: 21.11.2017

Moje właśnie w piekarniku,troszkę nieudolnie zrobione bo z małą u nogi.
Za duże wyszly ale pachną obłędnie,mam nadzieję że tak smakuja

Ewa

Dodano opinię: 22.11.2017

Co można dać zamiast cukru kokosowego/syropu daktylowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.11.2017

Inne słodziwo: miód, zmiksowane suszone owoce np. morele.

Julia

Dodano opinię: 22.11.2017

Co jeśli konsystencja jest jednak mniej gęsta? Czego dodać by ją zagęścić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.11.2017

Kaszy.

Justyna

Dodano opinię: 28.01.2018

Ja dodałam więcej wiórek 🙂

Maka

Dodano opinię: 24.11.2017

Nie mam wanilii a i cukru kokosowego. Może być miód?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Nie, bo wyjdzie inna konsystencja.

Magda

Dodano opinię: 15.01.2018

Kilka komentarzy wyżej na pytanie czym zastąpić cukier kokosowy jest odp ze miodem

Justyna

Dodano opinię: 28.01.2018

Ja użyłam syropu klonowego, dodałam więcej wiórek i wyszły dobre 🙂

Ola

Dodano opinię: 29.11.2017

Ile czasu można te ciastka przechowywać?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2017

max 2 dni

Ania

Dodano opinię: 29.11.2017

Czy mkzna użyć zwyklej kaszy manny? (Nie blyskawicznej) jak dlugo wtedy kaszę trzeba moczyc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2017

30min starczy.

Ewa

Dodano opinię: 01.12.2017

Czy mozna dac mleko kokosowe?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Tak

Joanna

Dodano opinię: 02.12.2017

Czy mleko ma być z lodówki, podgrzane, czy w temp. pokojowej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2017

Wyjete chwilę wcześniej z lodówki.

Marta

Dodano opinię: 04.12.2017

Jakim innym olejem mozna zastapic olej kokosowy? Pozdrawiam serdecznie

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.12.2017

Rzepakowym.

Ania

Dodano opinię: 05.12.2017

A co zamiast jajka alergia u dziecka ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.12.2017

Iestety nie mam pomysłu, poniewaz z białka ubija się pianę.

Ewelina

Dodano opinię: 05.12.2017

Mnie nie wyszły, ale ja mam dwie lewe ręce do pieczenia i gotowania.
Chyba za luźne ciasto, rozpłynęły się po całej blaszce i praktycznie się połączyły.
Czekam – może chociaż smaczne będą – to sama zjem 😀

Magda

Dodano opinię: 06.12.2017

Ciastka smakuja jak widac na zdjeciu:-) Co ma chłopiec do picia w kubku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

To akurat kawka mamusi:)

Magda

Dodano opinię: 06.12.2017

Mniam

Kamila

Dodano opinię: 07.12.2017

Ile czasu piec bez termoobiegu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2017

Jakieś 3 min dlużej, ale kontroluj stopien zrumienienia, bo piekarnik piekarnikowinie jest równy.

Anna

Dodano opinię: 14.12.2017

Czy można zmodyfikować i dodać kaszę jaglaną? Pewnie zmieni się ilość mleka i czas namaczania?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.12.2017

Nie da się.

Kasia

Dodano opinię: 05.01.2018

Rewelacja ! Ja nie miałam wszystkich składników. Zamiast syropu dałam zblendowane suszone śliwki i daktyle. Masło mi wpłynęło ale wyszły super ?

Ilona

Dodano opinię: 06.01.2018

Pycha i mamie i synkowi smakowało?

MamaMani

Dodano opinię: 10.01.2018

Pyszota! 😉
Najlepsze ciastka świata! Właśnie piekę i jem na ciepło 🙂 co prawda mało słodkie (może takie mają być a może przez mój miód z granata) ale są przepyszne!!!!

Magda

Dodano opinię: 23.01.2018

Przepyszne! 😀

Emilia

Dodano opinię: 26.01.2018

Czy mogę użyć wiórków z których robiłam mleko kokosowe? Nigdy nie mam pomysly co z nich wytworzyć

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Tak

Madzia

Dodano opinię: 29.01.2018

ktoś wie ile mogą mieć kalorii? Młody nie zjadł za to rodzice mieli ucztę 🙂

Katarzyna

Dodano opinię: 11.02.2018

Ja z małymi pomocnika i zrobiłam wariację na temat tych ciastek, z mrożonymi owocami i w foremkach. Pyszne, ale dłużej się pieką, niż Twoje 😉

dorota

Dodano opinię: 18.02.2018

Do swoich dodałam płatki migdałowe i wyszły jak „chrupiący budyń”. Super przepis

Justyna

Dodano opinię: 19.02.2018

Zrobiłam dziś wyszły pyszne ale nie wyglądają tak ładnie jak Wasze . Może to kwestia wiórek bo moje były drobne bardzo .

Paula

Dodano opinię: 10.05.2018

Szkoda ze dopiero w komentarzach jest mowa o pieczeniu w termoobiegu… nie czytałam komentarzy a sam przepis i ciastka niestety nie wyszły :-/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.05.2018

Powodem raczej nie był brak termoobiegu. Oże następnym razem.

Kasia

Dodano opinię: 28.06.2018

U nas bez słodziłda i wanilii, robią się 😀

Gosia

Dodano opinię: 19.09.2018

w ogóle niesłodkie 🙁

Kornelia

Dodano opinię: 03.10.2018

Pychotka, ja nie miałam wszystkich składników i tak zamiast cukru dodałam miodzmiodzik a jajko zamieniłam na 3 łyżki masła orzechowego. Konsystencja idealna na ciastka. Polecam

Julia

Dodano opinię: 19.12.2018

Zapomniałam dodać żółtka i też wyszły bardzo dobre 🙂

Marta

Dodano opinię: 22.05.2019

Ciasteczka są super ? Dziękujemy za przepis. Moi chłopcy byli zachwyceni. Dopiero wczoraj odkryłam Wasze przepisy i żałuję że dopiero teraz ? Jutro testujemy ciasteczka owsiane ?.

Paulina

Dodano opinię: 20.03.2020

Jak przechowywac ciastka? Wczoraj byly pyszne i chrupiace, ale byl wieczor, wiec schowalam je do sloika… dzis rano niestety juz gumowate… 🙁

Mama Antka

Dodano opinię: 03.04.2020

U nas w domu nie lubimy kokosu … Czy mogę zastąpić go zmielonymi orzechami ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

To ciastka kokosowe:)

Iza

Dodano opinię: 04.04.2020

Może być syrop klonowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

tak

Mama Natalia

Dodano opinię: 21.05.2020

Moje drugie podejście do tych ciastek zakończyło się sukcesem ? tym razem użyłam cukru kokosowego (poprzednio było coś płynnego- miód albo syrop klonowy) i chyba to on jest odpowiedzialny, tzn słodziwo musi być suche ?

Monika

Dodano opinię: 24.11.2020

Czy w Waszych ciastkach tez tak masło bulgotała naokoło ? :O

Monia

Dodano opinię: 19.01.2021

A gdzie kupujecie cukier kokosowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

W lokalnym sklepie, zdarza się w marketach na działach ze zdrową żywnością

Ania

Dodano opinię: 17.02.2021

Dodałam olej kokosowy,który niestety wypłynął w trakcie pieczenia 🙁 poza tym ciastka wyglądają chyba ok haha co mogło być powodem tego rozlania tłuszczu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Nie wiem.

Natalia

Dodano opinię: 06.02.2022

Wyszly super 👌🏼 Zamiast cukru namoczylam rodzynki i zurawine, potem to zmiksowalam i dodalam do masy.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek