Składniki:
Porcja dla 2 dorosłych + 1 dziecko:

ok. 1 kg ziemniaków
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
kostka twarogu półtłustego
2 jajka

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Studzimy.
W dużym garnku wstawiamy wodę, czekając aż zacznie się gotować robimy knedle…
Ostudzone ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką. Ciasto będzie z pewnością puszyste i klejące. Odrywamy kawałek, posypujemy sobie dłonie mąką i turlamy kulkę, którą spłaszczamy. Małą łyżeczką nakładamy trochę sera na środek powstałego placuszka i zalepiamy. Kulamy jeszcze raz w dłoniach, by powstała zgrabna kuleczka:) I tak dalej i tak dalej… aż ciasto nam się skończy. Zamiast sera lub z serem możemy dodać śliwki, truskawki, poziomki itp.
Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 5 min od momentu wypłynięcia.
Dorosłym polewamy roztopionym masełkiem i posypujemy cukrem.
 

 

Ala testuje możliwości swoje i widelca:)  

 

 

 

 

Jednak rękoma łatwiej!