dużo porcje 8 miesięcy+

Knedle ziemniaczane z wiśniami/ truskawkami/ śliwkami lub jagodami:)

 

Składniki:

  • ok 1 kg ziemniaków (14 średnich sztuk)
  • 1 ½ szklanki mąki krupczatki/ pszennej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej (plus mąka do podsypywania)
  • wybrane sezonowe owoce a zimą mrożone
  • opcjonalnie olej lniany/ roztopione masło i miód do polania knedli

Ziemniaki obierz i ugotuj w do miękkości w lekko osolonej wodzie (pomiń jeśli gotujesz dla niemowląt). Do dużej miski przełóż ugotowane, zimne ziemniaki i rozgnieć je dokładnie tłuczkiem.  Dodaj mąkę, skrobię i całość dokładnie wymieszaj najpierw łyżką, a następnie zagniataj w dłoniach aż powstanie jednolita masa. W dużym garnku zagotuj wodę. Ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką lub skrobią. Odrywaj małe kawałki ciasta, a następnie spłaszczaj je i układaj na środku po jednej wiśni mrożonej. Zamknij placuszek i delikatnie „ukulaj” w dłoniach. Gotowe knedle wrzucaj delikatnie do wrzącej wody. Gotuj partiami na średnim ogniu ok 6-7 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź, przełóż na talerz i polej olejem lnianym lub roztopionym masłem i miodem. Smacznego! 

Pyszny, letni obiad gotowy!

Szukasz pomysłów na dania do plecaka, śniadaniówki?

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep