Składniki:
wersja dla jednej dorosłej osoby i dziecka
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej;
3 średniej wielkości ziemniaki;
3 łyżki mąki ziemniaczanej;
4 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej;
jajko;
maliny;
jogurt naturalny (opcjonalnie, do polania).

Ugotowaną kaszę zblenduj na gładko. Ziemniaki ugotuj i dokładnie rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do purre. Wymieszaj kaszę z mąką, jajkiem i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i lekko kleiste. Formuj małe kulki, spłaszcz je i na każdy placek nałóż ok. 3 malin. Zlep dokładnie ciasto i delikatnie ukręć kuleczkę:) Gotuj we wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia. Wersję dla rodzica posypałam cukrem, można także polać knedle jogurtem.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep