Składniki:
w sumie na oko:)
 na kluseczki:
trochę ugotowanych liści szpinaku (można udusić z czosnkiem, wtedy będą bardziej aromatyczne)
1 jajko
mąka pszenna, mąka ziemniaczana lub kukurydziana

Kluseczki robię w taki sposób: Wstawiam wodę w garnku. Rozbijam, bełtam jajko, dodaję szpinak (nie kroiłam go specjalnie, ugotowane liście i tak rozpadną się podczas mieszania z ciastem), dosypuję 2łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jeśli ciasto jest zbyt lejące dodaję jeszcze trochę mąki pszennej. Gdy woda zagotuje się, za pomocą małej łyżeczki nabieram ciasto i wrzucam jedną kluseczkę do wrzątku, jeśli rozpada się to znak, że do ciasta trzeba dosypać jeszcze mąki. Kluseczki gotuję ok 3 min od momentu wypłynięcia. Podałam z paskami parowanej piersi z indyka.