Składniki:
kawałek białej ryby (u mnie filet z dorsza)
1 starta na grubych oczkach marchew
1 jajko
szczypta pieprzu
pęczek koperku (posiekać)
2-3 łyżki kaszki manny
łyżka oliwy z oliwek
mąka np. żytnia (do panierowania)

dodatkowo:
1 pomidor
pół cebuli
bazylia suszona
makaron orkiszowy świderki

W głębokim garnku gotujemy wodę z oliwą.
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki (albo siekamy blenderem). Mieszamy z jajkiem, startą marchewką i posiekanym koperkiem (może być też natka pietruszki). Mieszamy i posypujemy kaszką manną, dalej mieszamy aż wyjdzie zwarta masa. Jeśli jest dość „luźna” jeszcze dosypujemy kaszki. W sumie ok. 3 łyżek w zależności od tego jak duży kawał ryby posiadacie (u mnie jakieś 30gad).  Mieszamy wszystko i formujemy klopsiki o dowolnym kształcie, wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 20min, aż zmiękną.

Klopsiki podałam z makaronem orkiszowym i sosem pomidorowym:

sos- pomidor i cebulę umyj, pokrój na mniejsze kawałki, duś pod przykryciem z odrobiną wody aż pomidor całkiem się rozpadnie, zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilkę, aż nadmiar wody odparuje. Sos łyżką przecieraj przez sitko i dopraw szczyptą bazylii. Polej sosem makaron i podaj z klopsikami.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep