4 porcje 7,5 miesięcy+

Dziś zapraszamy na bardzo proste, ale zarazem sycące danie – zupę, którą zrobicie dosłownie w chwilę! 

  • 1 średnia cukinia
  • 3 szklanki bulionu warzywnego/ wody
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbkek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Cukinię, ziemniaki, cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.  W wysokim garnku rozgrzej olej, dodaj ziemniaki, cebulę i podsmażaj mieszając 1 minutę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilkę. Dodaj kawałki cukinii i zalej całość bulionem, ewentualnie wodą. Przykryj i gotuj na średnim ogniu ok 25 minut. Dopraw do smaku gałką i kurkumą, a następnie zblenduj na gładki krem. Dorosłym i starszakom dopraw zupę solą i pieprzem, a maluszkom, które nie potrafią jeść samodzielnie łyżką, nalej zupkę do kubka np. Doidy.

Na suchej patelni upraż przez chwilę płatki migdałowe. Przelej zupę na talerze i posyp płatkami. Gotowe:)