2 porcje 8 miesięcy+

Naprawdę trudno o bardziej popularny deser. Jest wspomnieniem naszego dzieciństwa i naprawdę nie ma powodu, dla którego trzeba byłoby korzystac z gotowców:) 

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki gęstego soku owocowego*/ 1 szklanka owoców sezonowych
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

wersja zimowa:

Z podanej porcji wody, odlej 1/4 szklanki a resztę, wraz z sokiem, zagotuj. Do odlanej wody dodaj mąkę i zamieszaj dokładnie. Dodaj mieszankę do gotującej się wody z sokiem i mieszaj, aż powstanie kisiel.

wersja letnia:

Z podanej porcji wody odlej 1/4 szklanki. Pozostałą zagotuj wraz z owocami.  Do odlanej wody dodaj mąkę i zamieszaj dokładnie. Dodaj mieszankę do gotującej się wody z owocami i mieszaj, aż powstanie kisiel.

* Mam na myśli sok zagęszczony, domowej roboty. Ja używam najczęściej z malin. Jeśli nie masz gęstego, dodaj go więcej lub zrób kisiel np. z owoców mrożonych (jagód, malin, truskawek).