Od kiedy można podać kaszę jaglaną niemowlakowi?

Natychmiast:)

Kasza jaglana może być pierwszą kaszą, którą spróbuje Twoje dziecko. Nie wahaj się jej przygotować nawet na pierwszy posiłek dla dziecka już w 6 miesiącu.

Kasza jaglana to najdelikatniejsza bezglutenowa kasza, którą możesz podać niemowlakowi po 6 miesiącu. Sposobów na ugotowanie i podanie jaglanki jest sporo. Jednak pamiętaj przed jej ugotowaniem, by przepłukać kaszę w gorącej wodzie lub uprażyć na suchej patelni (aż zacznie pięknie, orzechowo pachnieć). Nasępnie ugotuj niemowlakowi kaszę na wodzie lub z dodatkiem mleka krowiego cy roślinnego.

 Kasza jaglana ma mnóstwo właściwości! Możesz ją podawać dziecku codziennie w postaci kulek, budyniu, koktajlu, kaszy do obiadu, do zupy i w formie śniadaniowej kaszki (zblendowanej lub podanej na sypko).

Kasza jaglana jest zdrowa, odżywcza i tania! Wprowadź ją do diety dziecka i swojej już teraz:)

Przeczytaj jakie właściwości ma kasza jaglana:

  • nie zawiera glutenu więc może być podawana osobom chorym na celiakię,
  • zawiera największą (w porównaniu do innych kasz) ilość żelaza pochodzenia roślinnego,
  • zawiera krzemionkę, mającą wpływ na włosy, skórę i paznokcie oraz mineralizację kości,

  • zawiera duże ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację

  • jest lekkostrawna i smaczna!

    Zobacz nasz prosty przepis na podanie dziecku kaszy jaglanej:

Składniki:

  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1/2 banana/ 1 łyżeczka miodu dla dzieci po 12 m.
  • 1 łyżeczka masła orzechowego np. z orzechów laskowych
  • garść świeżych lub mrożonych malin

Do garnka wlej wodę i mleko, doprowadź do wrzenia. Kaszę przesyp na sitko i dokładnie wypłucz w gorącej wodzie a następnie przesyp do gotującego się płynu. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na najmniejszej mocy przez 18-20 minut nie podnosząc pokrywki. Po ugotowaniu pozostaw kaszę na 5 minut do przestygnięcia, nie podnoś w tym czasie pokrywki. 
Dodaj masło orzechowe i miód lub rozgniecionego banana, olej i maliny. Wymieszaj całość i gotowe!

Jeśli Twoje dziecko nie lubi grudkowatej konsystencji kaszy jaglanej, możesz spróbować podać to danie w formie zblendowanej. Dodaj odrobinę wody lub mleka i zblenduj kaszę na budyń.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep