Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 czerwca 2014

Karobowe ciasto z daktylami

2 szklanki mąki (u mnie pszenna i orkiszowa);1/2 szklanki oleju kokosowego (może być inny);1 jajko;1/2 szklanki mleka roślinnego;3 łyżki karobu w proszku;3 banany;łyżeczka kopiasta sody;kilka daktyli. Wszystkie składniki, prócz owoców, połączyć ze sobą za pomocą miksera. Rozgnieść banany widelcem, daktyle pokroić w kosteczkę. Dodać owoce do ciasta i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do blachy keksówki....

2 szklanki mąki (u mnie pszenna i orkiszowa);
1/2 szklanki oleju kokosowego (może być inny);
1 jajko;
1/2 szklanki mleka roślinnego;
3 łyżki karobu w proszku;
3 banany;
łyżeczka kopiasta sody;
kilka daktyli.

Wszystkie składniki, prócz owoców, połączyć ze sobą za pomocą miksera. Rozgnieść banany widelcem, daktyle pokroić w kosteczkę. Dodać owoce do ciasta i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do blachy keksówki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto jest wystarczająco słodkie dzięki bananom i daktylom. Nie ma potrzeby go dosładzać w wersji dla rodziców.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (43)

Anonymous

Dodano opinię: 06.02.2015

1/2 szkl oleju kokosowego po rozpuszczeniu? od kiedy i czy w ogóle można dodawać ksylitol?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.02.2015

Ksylitol po 3 roku życia. Co do oleju, to tak,najlepiej odmierzyć te pół szklanki, jak jest w postaci płynnej.

Anonymous

Dodano opinię: 21.02.2015

jaka długość blachy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2015

Długość: 34 cm, Szerokość: 12 cm.

Paula

Dodano opinię: 26.07.2015

a tu sa wiorki w srodku??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.07.2015

Nie, ciasto zostało jedynie nimi posypane dla ozdoby.

Paula

Dodano opinię: 02.08.2015

zrobilam-przepyszne:)))))))

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.08.2015

Cieszymy się, że Ci smakowało:)

Iwona

Dodano opinię: 02.08.2015

Kakao zamiast karobu się nada? Też 3 łyżki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.08.2015

Tak:)

Kasia

Dodano opinię: 16.08.2015

Dzięki wielkie za przepis. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika podwójną porcję 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.08.2015

Na zdrowie:)!Polecamy się!

Ania

Dodano opinię: 20.02.2016

Zrobiłam, ale chyba tylko mi smakuje, pewnie dlatego, że mało słodkie 😉 Mały niezbyt chętnie je, troche się krzywi, ale może jutro przy kolejnej próbie będzie lepiej.

Monika

Dodano opinię: 20.04.2016

Ciasto przepyszne! Na stałe u nas zagości 🙂 Mąż nie wierzył,  że nie dodałam ani grama cukru 🙂

matka_galganka

Dodano opinię: 03.05.2016

Pycha! Miekkie, puszyste i mega smaczne! 😀 Na poczatku masa bez bananow byla tak zbita, ze myslalam, ze na bank bedzie zakalec-a tu taka niespodzianka 😉

magda

Dodano opinię: 11.05.2016

Czy nada sie szklanka maki gryczanej zamiast orkiszowej ?

magda

Dodano opinię: 11.05.2016

albo jaglanej , ktora by byla lepsza ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.05.2016

Jaglana

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.05.2016

nie przepadam za gryczaną w ciastach, ale próbuj. 

Monika

Dodano opinię: 29.07.2016

Kurcze, mam akurat tylko oliwe z oliwek i kostkę masła w domu… Obawiam się, że z oliwą nie będzie smakować, co myślicie o wykorzystaniu rozpuszczonego masła? (jak w tradycyjnych, babcinych wypiekach…) ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.08.2016

Będzie smacznie:)

Maria

Dodano opinię: 30.11.2016

Czy zamiast daktyli można dodać żurawinę? Jeśli tak to ile jej dodać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2016

Żurawina tak nie osłodzi ciasta.

ania

Dodano opinię: 04.12.2016

Czy można czymś zastąpić banany?….

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.12.2016

Pominąc.

Kinga

Dodano opinię: 04.04.2017

Czy zamiast karabu w proszku. Moze byc melasa karobowa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.04.2017

Tak.

ANNA

Dodano opinię: 08.05.2017

Czy zamiat mleka roślinnego może być zwykłe krowie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.05.2017

tak

Ola

Dodano opinię: 30.11.2018

A ja zrobiłam z niego tort na roczek ? przełożyłam kremem z kremówki i mascarpone oraz dżemem wiśniowym 100%, a na wierzch dałam polewę daktylową ?

Ulka

Dodano opinię: 16.12.2018

Czy może być mąka kokosowa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.12.2018

Tak

Kasia

Dodano opinię: 06.10.2019

Wyszło pyszne…..ale jak zwykle z modyfikacjami: nie miałam już daktyli a banany 3 ale malutkie więc dosłodzilam miodem; zamiast mleka był jogurt naturalny (ponoć to lepiej gdy się używa sody do ciasta); olej był rzepakowy; jajko wymieszałam widelcem z rozgniecionym bananem , a całość z sypkimi składnikami wymieszałam łyżką a nie mikserem (wersja dla leniwych;p). Ciasto wyszło puszyste, pyszne i bez zakalca 🙂 wersję dla „starszaków” ozdobiłam polewą z gorzkiej czekolady. Polecam dodać trochę mleka gdy ciasto jest zbyt gęste.

Małgorzata

Dodano opinię: 13.09.2020

Czy wyjdzie w tortownicy 21 cm??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

Wyjdzie, tylko trzeba będzie ciut dłużej piec, bo będzie wyższe

Magdalena

Dodano opinię: 16.10.2020

Nie możemy glutenu, czy mpze.y zastąpić mąką ryżowa? Kukurydziana? Jaglana?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.10.2020

Pewnie.

Magdalena

Dodano opinię: 16.10.2020

A jajko możemy pominąć? Niestety też nie możemy:(

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2020

Myślę, że spokojnie, zwłaszcza że jest psoro bananów.

Malwina

Dodano opinię: 17.10.2020

Bez bananów wyjdzie ???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2020

Nie, to jeden z głównych składników.

Kami

Dodano opinię: 12.02.2022

Zrobiłam pospoliciej: z kakao, olejem rzepakowym i mlekiem krowim. Szukałam łatwego i szybkiego przepisu, za pomocą którego mogłabym zapoznać dziecko z kakao; placki często są czasochłonne i najlepiej smakują świeże, a tu mamy deser na 2-3 dni. Obie się zajadałyśmy; smakuje jakby było z cukrem, przepyszne!!!

Kami

Dodano opinię: 12.02.2022

*Jakby było z cukrem, w sensie że cukru w ogóle nie brakuje i jest tak samo smaczne jak ciasto tradycyjne, a może nawet lepsze 😁

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek