Składniki:
1 mała pierś z indyka (ok. 300 g); możesz użyć też piersi z kurczaka
(opcjonalnie )2 łyżki octu balsamicznego;
3 łyżki miodu;
2 łyżki prażonego sezamu;
1 żółta papryka;
1 czerwona papryka;
3 plastry ananasa;
mała cukinia.
Mięso pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę: w miseczce zmieszaj miód, ocet balsamiczny, uprażony sezam. Polej sosem kawałki indyka i odstaw na 30 min. do lodówki.
Warzywa umyj. Papryki przekrój na pół i wyjmij gniazda nasienne. Pokrój kawałki papryki w kostkę.
Cukinię obierz i pokrój w cienkie, długie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
Plastry ananasa pokrój w kostkę.
Nadziewaj składniki szaszłyków na drewniane patyczki naprzemian w dowolnej kolejności np. kawałki indyka, czerwonej papryki, kostki ananasa, zrolowane paski cukinii, kostki żółtej papryki, kawałki mięsa, itp.
Ułóż przygotowane szaszłyki na kratce lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na środkowy poziom nagrzanego do 180’C piekarnika. Zapiekaj przez ok. 10-15 min. Sprawdź czy mięso nie jest surowe w środku. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep