2 porcje 6 miesięcy+

Kasza jaglana to najdelikatniejsza bezglutenowa kasza, którą możesz podać niemowlakowi po 6 miesiącu.

Sposobów na ugotowanie jaglanki i podanie  jest sporo.

PAMIĘTAJ! Przed ugotowaniem, przepłucz kaszę w gorącej wodzie lub upraż na suchej patelni (aż zacznie pięknie, orzechowo pachnieć). 

Jaglanka dla dziecka ma mnóstwo właściwości! Możesz ją podawać dziecku codziennie w postaci kulek, budyniu, koktajlu, kaszy do obiadu, do zupy i w formie śniadaniowej kaszki (zblendowanej lub podanej na sypko). Kasza jaglana jest zdrowa, odżywcza i tania! Wprowadź ją do diety dziecka i swojej już teraz:)

Zobacz nasz prosty przepis na podanie dziecku jaglanki z tartym jabłkiem i cynamonem:

Składniki:

  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka krowiego/ roślinnego np. migdałowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 słodkie, duże jabłko
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki masła orzechowego

Do garnka wlej wodę i mleko, doprowadź do wrzenia. Kaszę przesyp na sitko i dokładnie wypłucz w gorącej wodzie, a następnie przesyp do gotującego się płynu. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na najmniejszej mocy przez 20 minut nie podnosząc pokrywki. Po ugotowaniu pozostaw kaszę na 5 minut do przestygnięcia, nie podnoś w tym czasie pokrywki. 
Jabłko obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do ugotowanej kaszy. Wymieszaj całość, oprósz cynamonem i gotowe!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep