bread-587597_1280Zalecenia dotyczące wprowadzania glutenu do diety dziecka wciąż się zmieniają i są aktualizowane zgodnie z wiedzą i badaniami dotyczącymi wpływu glutenu na nasz organizm.

Obecnie uznaje się, że gluten wprowadzamy do diety dziecka, tak samo jak każdy inny produkt. Nie ma potrzeby, by przeprowadzać ''ekspozycję" na gluten, jak to było we wcześniejszych zaleceniach. Dlatego zalecamy zdrowy rozsądek, podawanie małych ilości produktów glutenowych i obserwowanie jak reaguje organizm dziecka.

Zboża zawierające gluten to:
Pszenica (i jej odmiany, np. orkisz), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia), mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta (źródło)
 

Zboża naturalnie niezawierające glutenu:
Ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa (żródło)
 

 Więcej szczegółowych informacji znajdziesz TUTAJ (klik)

Jak podać gluten?

Po prostu: kawałek pieczywa, ugotowany makaron na sucho lub z dowolnym sosem, pesto, kaszka ugotowana na sztywno i pokrojona w kostkę, owsianka itd…:)