Mrożenie to sposób przechowywania żywności, który szczególnie lubią mamy na początku rozszerzania diety. Chociaż promujemy u siebie jedzenie tego samego, gotowanie raz dla całej rodziny, to jednak wiemy, że wielu z naszych Czytelników jednak preferuje gotowanie osobno dla dziecka. Na początkowym etapie rozszerzania diety, gdzie więcej jest próbowania niż samego jedzenia, szczególnie często pytacie o możliwość zamrożenia. Ciężko jest gotować porcje na raz, a przygotowanie większej ilości to spora oszczędność produktów, pieniędzy oraz czasu. To też świetna opcja na awaryjny posiłek na szybko.

Co można mrozić, a czego nie można?

Mrozić można praktycznie wszystkie produkty. Jest kilka wyjątków, których nie polecamy do mrożenia, ale nie ze względów bezpieczeństwa, a raczej utraty właściwości, przez co po prostu smak i konsystencja nie są już atrakcyjne.

Nie polecamy mrożenia:

  • mleka i jego przetworów (miękkich serów- kanapkowych, twarożków itp., jogurtów, śmietany, kremów) – po rozmrożeniu stają się grudkowate, rozwarstwiają. To samo dotyczy potraw z ich dodatkiem. Dlatego lepiej zamrozić sos czy zupę przed jej zabieleniem.
  • potraw smażonych w panierce – rozmrożona panierka robi się ciapowata i nieapetyczna
  • warzyw i owoców z dużą ilością wody (cukinia, sałata, melon itp.) – po rozmrożeniu stają się wiotkie, miękkie, sałata czernieje
  • sosów na bazie jajek – rozwarstwiają się
  • jajek w całości – pękają
  • jajek gotowanych na twardo – stają się gumowate
  • ryb, które spędziły kilka dni w lodówce
  • placuszków – większość po rozmrożeniu robi się gumowata

Te produkty zamrożone nadal są bezpieczne do spożycia, ale przecież jemy oczami i w jedzeniu, poza odżywieniem organizmu, ważna jest także przyjemność z jedzenia.

mrozenie

Jak długo przechowywać produkty w zamrażarce?

Domowe zamrażarki pozwalają na bezpieczne mrożenie zwykle przez 2-3 miesiące. Terminy w jakich bezpiecznie można przechować poszczególne produkty podaje m.in     

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Znajdziesz je TU.

Jak prawidłowo mrozić?

  • schładzaj potrawy przed mrożeniem 

Wsadzanie do zamrażarki ciepłego jedzenia nie tylko psuje i skraca żywotność zamrażarki a dodatkowo powoduje rozmrażanie produktów, które w zamrażarce już są obecne.

  • nie mroź ponownie tego, co już było raz mrożone oraz nieświeżego

Mrożenie nie zabija bakterii, sprawia jedynie że się nie namnażają. Dlatego ponowne mrożenie już rozmrożonej żywności stanowi duże zagrożenie. Jest jeden wyjątek. Możesz zamrozić danie, które było gotowane z mrożonek, np. gulasz przygotowany z mrożonej wołowiny czy sos do makaronu przygotowany z mrożonego mięsa mielonego. Podczas gotowania zabijane są bakterie.

Nie mrozimy także nieświeżego jedzenia, które stoi w lodówce kilka dni. Zawsze nadmiar mrozimy zaraz po przygotowaniu, gdy tylko ostygnie.

  • odpowiednie pakowanie i układanie

Jest dużo pojemników, które są dedykowane do mrożenia.  Wybieraj te z symbolem kieliszka i widelca, czyli przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz śnieżynki, czyli do mrożenia. Świetnie sprawdzają się woreczki strunowe przeznaczone do kontaktu z żywnością, różne pojemniki plastikowe. Jeżeli wybieramy szkło, to ważne by było żaroodporne. Do szklanych i plastikowych pojemników nakładamy dania z tzw. „luzem” do ¾ pojemności, ponieważ podczas mrożenia zwiększają objętość i mogą rozsadzić pojemnik. Ważna jest szczelność.

My najbardziej lubimy woreczki. Te dobrej jakości możesz używać wielokrotnie. Zajmują mało miejsca. Wystarczy odpowiednio je przygotować. Wypełnij woreczek, zamknij szczelnie i połóż w szufladzie na płasko, tak by równomiernie wypełniła go zawartość. Dzięki temu uzyskasz płasko zapakowana zupę czy sos, które po zamrożeniu możesz ułożyć na stojąco jak książki.

Staraj się układać mrożonki w zamrażarce ciasno. To zaoszczędzi nie tylko miejsca, ale przede wszystkim energii. Im więcej w zamrażarce, tym mniej energii trzeba zużyć na schłodzenie zawartości. Dodatkowo już mocno zmrożone produkty przyspieszą mrożenie tych świeżo włożonych.

Powietrze jest wrogiem przechowywanego jedzenia. To dzięki niemu namnażają się bakterie. Dlatego najlepsze jest pakowanie próżniowe, ale i w zwykłym woreczku można zadbać, by tego powietrza było jak najmniej. Staraj się, by przed jego zamknięciem, usunąć jak najwięcej powietrza- najłatwiej robić to na płasko, przesuwając dłonią od dna woreczka ku jego zamknięciu.

Układaj w zamrażarce wg klucza: z brzegu mrożonki najstarsze a w głębi te nowe. Dzięki temu będziesz zużywać je chronologicznie i zmarnujecie mniej jedzenia.

opkaowania-do-mrozenia
  • porcjowanie

Przed mrożeniem zastanów się, na ile porcji chcesz przeznaczyć dany posiłek, czy jest on tylko dla dziecka czy dla całej rodziny. Małe porcje szybciej się mrożą oraz szybciej rozmrażają. Zawsze lepiej jest wyciągnąć kilka mniejszych porcji niż jedna dużą, której nie dacie rady zjeść od razu. Pamiętaj, że nie zamrażamy już raz zamrożonej potrawy.

  • opisywanie

Opisywanie mrożonek to podstawa bezpieczeństwa. Pamiętaj, by na każdym opakowaniu poza nazwą zawartości znalazła się także data przygotowania/ zamrożenia. To pozwoli kontrolować, czy zawartość nadaje się jeszcze do jedzenia. Jeśli nie masz pewności, ile dany produkt był już w zamrażarce, lepiej go wyrzuć.

  • czystość

Zwracaj uwagę czy Twój zamrażalnik nie jest oszroniony. Oszroniony zamrażalnik działa mniej efektywnie, dłużej mrozi oraz zużywa więcej energii.

  • gdy zabraknie prądu

Jeśli zamrażalnik się zepsuje lub macie nagłą awarię prądu, nie otwieraj go. Zamknięty zamrażalnik powinien jeszcze przez 24h utrzymać odpowiednią temperaturę mrożonek, o ile nie jest otwierany. Każde otwarcie drzwi to wpuszczenie do środka ciepłego powietrza.

mrozenie

Jak mrozić produkty w kawałkach, by się nie posklejały?

Podczas mrożenia produkty często się ze sobą sklejają. By tego uniknąć, podmrażamy wstępnie. Kluski, kopytka, pierogi, owoce w całości czy większych kawałkach, rozkładamy na tacce na papierze do pieczenia tak, by się ze sobą nie stykały i wsadzamy na 1-2h do zamrażalnika. Wstępnie zamrożone zsypujemy do woreczków/ pojemników, opisujemy i wkładamy do głównej szuflady. W ten sposób się nie zbrylają. To dobry sposób na mrożenie także krokietów, naleśników, kotletów. Kluski, pierogi itp. możemy mrozić w ten sposób podsuszone lub po wstępnym, krótkim obgotowaniu. W ten sposób nie rozgotują się, gdy będziemy je serwować.

mrozenie

Nasze tipy na oszczędność czasu w kuchni.

Mrozimy ulubione dania oraz te, które długo się przygotowuje lub stanowią bazę dla innych. Bulion, który jest podstawą zup i sosów, a który wymaga paru godzin gotowania bardzo dobrze się mrozi i zawsze robimy go więcej niż na jeden raz- wekujemy lub mrozimy.

Do kaszek mrozimy musy owocowe w pojemnikach na kostki lodu. To opcja w sam raz na początek rozszerzania diety. Blendujemy owoce w sezonie i hop do zamrażarki w pojemniki na kostki lodu. Potem mamy idealną porcję do kaszki, która jednocześnie ochłodzi gorące danie do odpowiedniej temperatury w krótkim czasie.

Dobra opcja to także ziołowe kostki do zup czy sosów sałatkowych. Posiekane, świeże zioła zalewamy odrobiną oliwy i mrozimy jak wyżej.

Spora oszczędność czasu to także stworzenie zestawów na podobieństwo mrożonek sklepowych. W ten sposób można stworzyć porcje włoszczyzny na jeden raz czy kompozycje warzyw do innych zup czy parowania na pierwsze tygodnie rozszerzania diety.

Mamy także sposób na szybki przegląd zamrażarki. Mrozimy w woreczkach o różnym kolorze zgrzewu na górze. W ten sposób od razu wiemy, które woreczki zawierają gotowe dania, a które surowe produkty. Podobnie oznaczamy warzywa i owoce oraz surowe mięso. Fajna opcja to także lista mrożonek, które są w zamrażarce, ale to już wymaga systematyczności w jej uzupełnianiu.

Jak rozmrażać?

Jest kilka sposobów rozmrażania. Można to robić w lodówce lub  w wodzie. Zależy od tego, ile macie czasu na rozmrożenie, kiedy będziecie poddawać obróbce termicznej rozmrożony produkt czy danie.

  • Rozmrażanie w lodówce

Ten sposób wymaga dłuższego czasu i zależy od wielkości rozmrażanej porcji oraz temperatury w lodówce. Im wyższa, tym krócej trwa rozmrażanie. Pamiętaj, że są miejsca w lodówce, w których jest cieplej i takie, w których jest zimniej.

Rozmrażane w ten sposób mięso może pozostać w lodówce jeszcze dobę przed gotowaniem. Rozmrażanie w lodówce to najbezpieczniejszy mikrobiologicznie sposób, choć wymaga wcześniejszego zaplanowania ze względu na czas.

  • Rozmrażanie w wodzie

Rozmrażanie w wodzie trwa dużo krócej niż to w lodówce, ale musimy kontrolować ten proces, by nie doszło do skażenia mikrobiologicznego mięsa. Szczelnie zapakowaną mrożonkę umieszczamy w misce z zimną wodą tak, by woda zakrywała cały produkt. Zmieniaj wodę co pół godziny aż do całkowitego rozmrożenia. Każde uszkodzenie opakowania powoduje, że produkt może zostać zakażony mikroorganizmami znajdującymi się w powietrzu. Dodatkowo produkty chłoną wodę.

Ze względu na bezpieczeństwo mikrobiologiczne rekomendujemy rozmrażanie w lodówce, szczególnie w przypadku dań dla niemowląt.

W przypadku mrożonych warzyw czy owoców nie musimy ich rozmrażać. Wystarczy mrożone wrzucić do gorącej wody czy masy na ciasto.

rozmrazanie

Jak podać mrożony posiłek niemowlakowi?

Rozmrożone dania dla niemowląt zawsze przed podaniem zagotowujemy. Daje to gwarancję, że w daniu nie będą obecne bakterie. W trakcie gotowania upewniamy się, że danie zagotowało się równomiernie. WAŻNE: nigdy nie podgrzewamy maluszkom dania dwa razy.

Nigdy nie przechowuj (czy to w lodówce na drugi dzień czy w zamrażarce na później) dania, które miało kontakt ze śliną dziecka. Dlatego zawsze, gdy ugotowałaś większą porcję, a wiesz że dziecko nie da rady zjeść całości, przełóż część do miseczki a pozostałe danie możesz wtedy spokojnie przechować na potem.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep