Jajko smażone w chlebie to ekspresowe śniadanie (lub kolacja), które na pewno zasmakuje dużym i małym amatorom jajek:) Wykonacie to ”spektakularne” hahaha danie w 3 minuty. Do dzieła!

 

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 2 kromki (skibki, pajdy, czy jak to mówią w waszym regionie) chleba;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 1 łyżka masła.

Postępuj wg skomplikowanej 😛 instrukcji na zdjęciach;)

Odkręć butelkę od mleka i użyj zakrętki, by wydrążyć koło w środku skibki. Możesz użyć do tego innego okrągłego przedmiotu, np. kieliszka. Mleko przelej do głębokiego talerza, namocz skibki chleba z dwóch stron, by wchłonęły mleko jak gąbka wodę. Na patelni rozgrzej masło (uwaga! nie przypal), połóż skibki i wbij do każdej dziurki jajko, tak by żółtko znalazło się właśnie w tej dziurce:) Smaż jajko na średnim ogniu, aż się zetnie od spodu, a następnie zdecydowanym ruchem przewróć szpatułką na drugą stronę i znów obsmażaj.
(Każdą str smaż min 2-3 minuty, by białko na pewno było ścięte).

Przełóż na talerz, posyp posiekaną bazylią/ szczypiorkiem/ lub czarnuszką. Smacznego!

Małym bobasom, możesz takie jajo z powodzeniem pokroić w kostki.