Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 października 2015

Jajeczne grzanki z serem i szczypiorkiem

Grzanki to śniadanie, które nigdy się nie znudzi. Opcji ich podania jest tak wiele. Tym razem wersja wytrawna. Mniami:):):) 3 jajka 6 kromek chleba (u mnie orkiszowy) 4-5 gałązek szczypiorku 2 łyżki tartego żółtego sera (u mnie parmezan) 1 gałązka bazylii 2 gałązki oregano szczypta papryki słodkiej szczypta pieprzu opcjonalnie 1/2 łyżeczki czarnuszki   Nastaw piekarnik...

image

Grzanki to śniadanie, które nigdy się nie znudzi. Opcji ich podania jest tak wiele. Tym razem wersja wytrawna. Mniami:):):)

3 jajka

6 kromek chleba (u mnie orkiszowy)

4-5 gałązek szczypiorku

2 łyżki tartego żółtego sera (u mnie parmezan)

1 gałązka bazylii

2 gałązki oregano

szczypta papryki słodkiej

szczypta pieprzu

opcjonalnie 1/2 łyżeczki czarnuszki

 

Nastaw piekarnik na 190'C z termoobiegiem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i skrop ją lekko oliwą.

Szczypiorek, bazylię i oregano drobno posiekaj. Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

Rozkłóć ze sobą jajka, dodaj do nich wszystkie składniki i wymieszaj.

Maczaj chleb z obu stron w jajku i układaj na blaszce.

Piecz około 10 minut. Kontroluj stopień zrumienienia grzanek.

Czarnuszkę możesz zastąpić np. sezamem lub ją pominąć.

Wersję dla rodziców możesz doprawić solą i zaostrzyć smak szczyptą chili.

image

image

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (13)

MAGDA

Dodano opinię: 26.10.2015

Witam, czy ser jes również zmieszany z jajkiem i szczypiorkiem? pozdrawiam i dziękuję za inspirujące przepisy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2015

Tak:) Na zdrowie!!:)

Róży3ka

Dodano opinię: 30.12.2015

smakowało i małuszkowi i nam 🙂

kasia

Dodano opinię: 15.01.2016

od jakiego wieku dziecka można podawać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.01.2016

Podpiekany ser podawałyśmy naszym dzieciom po roku,ale jeśli zapieczesz krótko, lub pominiesz ser, możesz podać wcześniej.

joanna

Dodano opinię: 18.07.2016

przepyszna sprawa…smakowalo i nam….dodalismy rowniez drobno posiekane koktajlowe pomidorki…..

Patrycja

Dodano opinię: 14.10.2016

Zamiast bazylii i papryki dodałam czubricę zieloną. Wyszły przepyszne!

Klaudia

Dodano opinię: 12.12.2017

Wykorzystać do tego zwykły chleb jaki jemy b codzień czy lepiej tostowy ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.12.2017

Zwykły.

Aneta

Dodano opinię: 15.06.2018

Pyszne! Nigdy nie robiłam grzanek w piekarniku, a teraz już nigdy nie zrobię na patelni. Radzę odrazu robić podwójną porcję.

Monika

Dodano opinię: 27.01.2019

Pycha! Będę takie śniadanie robić regularnie mniam!

Natalia

Dodano opinię: 28.01.2019

Smakowało! Zrobiłam z grahamki i dodałam paprykę 🙂 Rewelka!

Natalia

Dodano opinię: 28.01.2019

A tak zajadala!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek