3 porcje

image

Grzanki to śniadanie, które nigdy się nie znudzi. Opcji ich podania jest tak wiele. Tym razem wersja wytrawna. Mniami:):):)

3 jajka

6 kromek chleba (u mnie orkiszowy)

4-5 gałązek szczypiorku

2 łyżki tartego żółtego sera (u mnie parmezan)

1 gałązka bazylii

2 gałązki oregano

szczypta papryki słodkiej

szczypta pieprzu

opcjonalnie 1/2 łyżeczki czarnuszki

 

Nastaw piekarnik na 190'C z termoobiegiem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i skrop ją lekko oliwą.

Szczypiorek, bazylię i oregano drobno posiekaj. Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

Rozkłóć ze sobą jajka, dodaj do nich wszystkie składniki i wymieszaj.

Maczaj chleb z obu stron w jajku i układaj na blaszce.

Piecz około 10 minut. Kontroluj stopień zrumienienia grzanek.

Czarnuszkę możesz zastąpić np. sezamem lub ją pominąć.

Wersję dla rodziców możesz doprawić solą i zaostrzyć smak szczyptą chili.

image

image