Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

04 kwietnia 2014

„Jaglane kotleciki z kalafiorem”

Składniki:kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony)1 rozbełtane jajko od kurki wiadomo jakiej:)pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanejtroszkę posiekanego koperkupieprz czarnyewentualnie: kaszka kukurydzianaodrobina kurkumy (mniej niż pół łyżeczki)Kalafior i kaszę jaglaną gotujemy do miękkości (oczywiście w osobnych garnkach). Do gotującej się jaglanki dodajemy odrobinę kurkumy. Następnie kalafior dobrze odsączamy z wody i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy...

Składniki:
kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony)
1 rozbełtane jajko od kurki wiadomo jakiej:)
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
troszkę posiekanego koperku
pieprz czarny
ewentualnie: kaszka kukurydziana
odrobina kurkumy (mniej niż pół łyżeczki)
Kalafior i kaszę jaglaną gotujemy do miękkości (oczywiście w osobnych garnkach). Do gotującej się jaglanki dodajemy odrobinę kurkumy. Następnie kalafior dobrze odsączamy z wody i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy ugotowaną kaszę, szczyptę pieprzu, posiekany koperek i rozbełtane jajko. Jeśli wyjdzie nam zbyt rzadka konsystencja proponuje zagęścić kaszką kukurydzianą lub mąką.
Formujemy małe kotleciki i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 20min 200’C. U nas wyszły z chrupiącą „skórką”, Ala była zdziwiona ale bardzo jej smakowało:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (28)

dziarma

Dodano opinię: 29.06.2015

Dostałam dwa kalafiory. Muszę coś z nimi zrobić, a że lubimy jaglankę, to dziś na obiad będą te kotleciki 🙂

koszulove.com

Dodano opinię: 02.10.2015

A że kalafiory tej jesieni piękne, danie idealne 🙂 

Joanna

Dodano opinię: 05.11.2015

Witam,

Dzięki za inspirację 😉 Córka nie toleruje kalafiora w czystej postaci, więc zrobiłam kotleciki. Miałam akurat świeżo ugotowaną kaszę pęczak (lekko ją zblendowałam) i też wyszły super! i córce smakowały! pozdrawiam Asia

Polki mama

Dodano opinię: 16.01.2016

U nas udało się zmodyfikować przepis dodając buraczka, pomijając jajko i smażąc na kokosie 🙂

Justyna

Dodano opinię: 25.05.2016

Super wyszły! zamiast jajka dodałam siemie lniane (wywar).

Ania

Dodano opinię: 31.01.2017

można dodać pierś z kurczaka ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.02.2017

Tak.

Ola

Dodano opinię: 15.02.2017

Ja dzisiaj będę robiła te kotleciki. Niestety kalafiora nie mam, bo i w sklepie trudno o niego w tym czasie, ale w zamian mam brokuła i jeszcze dodam marchewkę 🙂 Zobaczymy, co nam wyjdzie 🙂

Ola

Dodano opinię: 15.02.2017

Niestety nam wyszły surowe, od góry i dołu spieczone, w środku mokre 🙁 otworzyłam je i dopiekam, może uda się uratować.

Asia

Dodano opinię: 06.03.2017

Witam, czy to wystarczy na obiad czy jeszcze coś dodać ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2017

Nam wystarcza:)

MamaMagda:)

Dodano opinię: 07.07.2017

Syn 22 lkipca kończy 8 mcy. Mogę mu je dzis zrobić? Mam kryzys kulinarny..

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.07.2017

tak

Róża

Dodano opinię: 25.10.2017

Czy te kotleciki miżna mrozić.? Dziękuję.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

jasne:)

ila

Dodano opinię: 17.11.2017

Dzień dobry:) a czy można je upiec na patelni…?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Pewnie tak, nie próbowałyśmy.

kasia

Dodano opinię: 06.02.2018

a można je przygotować w grillu elektrycznym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.02.2018

Próbuj

Ewa

Dodano opinię: 01.10.2018

Czy mozna to przygotowac dzien wczesniej i dopiero następnego dnia upiec?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

Raczej tak nie robimy:)

Iga

Dodano opinię: 05.01.2020

Jak przygotować te i inne placuszki, żeby można je było ładnie oderwać od papieru? Kazde, które dotąd robiłam, w połowie zostają na papierze :/

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.01.2020

posmaruj go olejem

Ola

Dodano opinię: 03.06.2020

Czy można kasze jaglana zamienić na kuskus?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Spróbuj i pochwal się jak wyszło.

Anna

Dodano opinię: 15.07.2020

Czy jeżeli kalafior był wcześniej ugotowany i zamrożony, to czy takie placki można ponownie zamrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.07.2020

Lepiej nie.

iwona

Dodano opinię: 27.09.2021

Kalafiora gotuję na parze (świeżego). Nie trzeba wtedy odsączać. Placki bardzo nam smakują.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek