3 porcje

gulasz7960327_283929587_o

 

Mięsa wołowe debiutuje na naszym blogu. Robi się je nieco:)dłużej,ale warto. Lubicie?

500g mięsa wołowego

2-3 szklanki bulionu/wody

1 cebula

1/2 papryki czerwonej

1 ogórek kiszony

1 listek laurowy

3 ziela angielskie

3 ziarenka pieprzu

1 łyżeczka papryki słodkiej

2 ząbki czosnku

olej rzepakowy

 

Pokrój mięso w kostkę gulaszową.

Cebulę, paprykę i ogórek pokrój w drobną kosteczkę.

Na odrobinie oleju zeszkli przez chwilę cebulę, po czym dodaj mięso i smaż je około 3 minut. Zalej całość wodą tak, by przykryło mięso. Dodaj ziele angielskie,listek laurowy, pieprz i paprykę słodką. Duś pod przykryciem około  2,5 godziny.Gdy mięso zmięknie, dodaj paprykę, ogórek i czosnek wyciśnięty przez praskę. Duś jeszcze przez około 15 – 20 minut.

Podczas duszenia płyn będzie się redukował, więc pod koniec nie widziałam potrzeby robienia zasmażki, gdyż gulasz był odpowiednio gęsty.

Wersję dla rodziców można dodatkowo doprawić solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.

Przepis na surówkę z buraczków znajdziesz tutaj.

gulasz ziemniaki1293661_1039041122_o

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep