Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 lipca 2015

Gulasz wołowy

  Mięsa wołowe debiutuje na naszym blogu. Robi się je nieco:)dłużej,ale warto. Lubicie? 500g mięsa wołowego 2-3 szklanki bulionu/wody 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1 ogórek kiszony 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku olej rzepakowy   Pokrój mięso w kostkę gulaszową. Cebulę, paprykę i ogórek...

gulasz7960327_283929587_o

 

Mięsa wołowe debiutuje na naszym blogu. Robi się je nieco:)dłużej,ale warto. Lubicie?

500g mięsa wołowego

2-3 szklanki bulionu/wody

1 cebula

1/2 papryki czerwonej

1 ogórek kiszony

1 listek laurowy

3 ziela angielskie

3 ziarenka pieprzu

1 łyżeczka papryki słodkiej

2 ząbki czosnku

olej rzepakowy

 

Pokrój mięso w kostkę gulaszową.

Cebulę, paprykę i ogórek pokrój w drobną kosteczkę.

Na odrobinie oleju zeszkli przez chwilę cebulę, po czym dodaj mięso i smaż je około 3 minut. Zalej całość wodą tak, by przykryło mięso. Dodaj ziele angielskie,listek laurowy, pieprz i paprykę słodką. Duś pod przykryciem około  2,5 godziny.Gdy mięso zmięknie, dodaj paprykę, ogórek i czosnek wyciśnięty przez praskę. Duś jeszcze przez około 15 – 20 minut.

Podczas duszenia płyn będzie się redukował, więc pod koniec nie widziałam potrzeby robienia zasmażki, gdyż gulasz był odpowiednio gęsty.

Wersję dla rodziców można dodatkowo doprawić solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.

Przepis na surówkę z buraczków znajdziesz tutaj.

gulasz ziemniaki1293661_1039041122_o

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (48)

Marlena

Dodano opinię: 01.08.2015

Jak już długo gotować to od razu podwójnie:) gulasz bardzo dobry. Jutro powtórka:)

Patrycja

Dodano opinię: 03.10.2015

Czy papryke i ogorka obrac ze skorki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.10.2015

Ja nigdy nie obieram.

Elmirka

Dodano opinię: 13.11.2015

My zjedliśmy z plackami ziemniaczanymi – taki placek po zbójnicku 🙂 Synek dosłownie wciągał kawałki mięsa, trochę się rozgotowało ale było cudownie mięciutkie 🙂

Ania

Dodano opinię: 15.06.2016

Uwielbiam wołowinę. Dziękuję za ten przepis.
 

AsiaM

Dodano opinię: 08.08.2016

A gdzie kupujecie wołowinę czy wieprzowine? Z jakiegoś sprawdzonego źródła ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.08.2016

W sklepie mięsnym w okolicy domu. 

Amelia

Dodano opinię: 11.08.2016

Czy można podawać dziecku (10 miesięcy) mielone wołowe? Robić wasze wariacje pulpecikowe zastąpione mielonym wołowym?Synek ma anemię i musi jeść duużo mięsa.

Mama Julci

Dodano opinię: 26.10.2016

Gulasz przepyszny!! Nawet dla siebie nie musiałam dosalac i pieprzyć ! Pyszny!! Dziękuje!

Martyna

Dodano opinię: 27.10.2016

czy można spróbować podać mięso z tego gulaszu 6,5 mies. dziecku blw?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.10.2016

Nie polecamy.

Mama_izy

Dodano opinię: 14.09.2020

Dlaczego nie? Jeżeli dziecko dobrze sobie radzi z „gryzieniem”

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

6,5mca to sam początek rozszerzania diety i dania powinny zawierać mniej składników, lepiej też unikać smażonego, nawet tak krótko

Natalia

Dodano opinię: 13.03.2017

Pyszne! Dziś zrobiłam pierwszy raz. Synek zjadł wszytko i jeszcze z mojego talerza musiałam mu dołożyć 🙂 mąż zachwycony! Dziękujemy za ten przepis, prosty i bardzo smaczny.

Gosia

Dodano opinię: 27.05.2017

Uwielbiam ten gulasz, ma super paprykowo-ogórkowy smak (zawsze wkrajam trochę więcej papryki i cebuli niż w przepisie), a ostatnio trafiłam na tak dobrą, mięciutką wołowinę, że po 1,5 godziny był już gotowy. Pycha!

Dzięki za pomysł!

Lila

Dodano opinię: 30.06.2017

Wyszedł naprawdę smaczny i rzeczywiście zjedlismy wszyscy razem ze smakiem!

Ewa

Dodano opinię: 02.10.2017

Gulasz pycha. Często u nas gości, szczególnie w naszym ulubionym wydaniu z kaszą gryczaną. Córka wsuwa, aż miło, a i tata nie marudzi, bo dla niego obiad bez mięsa to nie obiad;) Jedyne, co robię inaczej, to dużo szybciej dodaję paprykę i ogórka, bo po 15-20 minutach są jeszcze twarde.

Aga

Dodano opinię: 10.10.2017

Czy mogę podsmażyć na oleju nierafinowanym? Czy lepiej rafinowanym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2017

Nierafinowanym

Magda

Dodano opinię: 22.05.2018

Oleju nierafinowanego powinno się używać tylko na zimno. Do smażenia należy używać oleju rafinowanego.

mama natalia

Dodano opinię: 11.03.2018

Świetny gulasz! Pierwszy raz w ogóle robiłam wołowinę, bo do tej pory się bałam że nie umiem jej przyrządzać. Pycha, dodałam do ulubionych i na pewno będę robić częściej ☺️

Aneta

Dodano opinię: 03.12.2018

Czy mogę podać 10 miesiecznemu dziecku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.12.2018

Tak

Kasia

Dodano opinię: 07.12.2018

A czy można ten gulasz zamrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.12.2018

Mozna

Kasia

Dodano opinię: 15.01.2019

Czy można go podać prawie 9 miesiecznemu maluchowi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Tak

Paulina

Dodano opinię: 16.01.2019

Czy mogę prosić o wskazówki jak gulasz przygotować w szybkowarze? Wrzucić wszystko razem, czy od jakiegos momentu wstawić do szybkowaru?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.01.2019

niestety nie korzystamy z szybkowaru:(

Martyna

Dodano opinię: 07.08.2019

Hej, napisałyście nad przepisem: „Mięsa wołowe debiutuje na naszym blogu.” A znalazłam tylko ten przepis z wołowiną. Podpowiecie jak szukać 🙂 ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

bo nie mamy. Tylko ten przepis.

Ewa

Dodano opinię: 18.09.2019

Mi niestety mieso wyszlo twarde:( tzn niektore kawałki byly miekkie -te dostal moj syn☺ zawsze staram sie zeby paydlnia byla mocno nagrzana i nie klade zbyt duzo miesa na raz ale widocznie mieso puscilo za szybko sok. Czy jest jakies inne wytlumaczenie?gotowalam ponad 3h.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.09.2019

jakość mięsa

Justyna

Dodano opinię: 28.10.2019

A czy polędwica wołowa będzie pasować do gulaszu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.10.2019

tak

Klaudia

Dodano opinię: 10.11.2019

witam, chcę zrobić gulasz dla swojej 9 miesięcznej córci, jednak nie mam sprawdzonego źródła z dobrym mięsem, czy wołowina np. z Lidla wg. Was jest ok? czy lepiej unikać? Mam w mieście firmowe mięsne sklepy, ale mam wątpliwości co do świeżości mięsa w tym miejscu

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

kupujemy mięso w lidlu, jest ok

Karola

Dodano opinię: 05.02.2020

Hej. Jak często podajecie Dzieciom czerwone mięso? Niektórzy twierdzą, że absolutnie nie wolno spożywać czerwonego mięsa. Jakie jest Wasze zdanie? ps. Super blog.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

Różnie, czasem raz w tygodniu. Nie znamy ograniczeń w tej kwestii.

Mama Emilki

Dodano opinię: 13.05.2020

Super przepis, mięso wyszło bardzo miękkie! Poszłam spać o pierwszej w nocy, aby go ugotować, ale było warto 🙂 córka zjadła ze smakiem, mąż też!

Aneta

Dodano opinię: 23.09.2020

Mam zamiar przyrządzić ten gulasz, ale mam pytanie, a mianowicie czy zalewacie mięso zimna wodą czy gorącą? Ma to jakieś znaczenie przy duszeniu i miękkości mięsa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.09.2020

Zimną.

Marta

Dodano opinię: 03.12.2020

nie mam papryki…. 🙁 może być konserwowa? czy coś zamiast tego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.12.2020

Może więcej marchewki, cukinia. Papryka konserwowa to jednak spora ilość octu.

Marta

Dodano opinię: 03.12.2020

nie mam papryki….moze byc konserwowa? albo cos innego? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.12.2020

Pomiń. Dodaj więcej marchwi, cukinię. Konserwowa papryka ma sporo octu.

Maria

Dodano opinię: 13.05.2021

A czyn zastapic ogórka kiszonego? Skończyły się, a świeże jeszcze nie dokiszone ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Pomiń.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek