4 porcje

Ten gulasz drobiowy robię zawsze, gdy się spieszę, a mamy ochotę na mięso. Niemal samorobiące się, a czas przygotowania, to czas gotowania się ziemniaków. 

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka (mięso z uda, oddzielone od kości)
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • gałązka lubczyku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

Mięso pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, polaną olejem i przełóż na nią mięso. Posyp je papryką w proszku i pieprzem. Smaż chwilę, by zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie pokrój cebulę w wieksze kawalki, np. w piórka, marchewkę w plasterki, a paprykę w drobne paski. Dodaj do zrumienionego mięsa marchewkę i cebulę, i obsmażaj nadal przez około 5 minut, mieszając. Zalej wszystko wodą, dodaj lubczyk, przykryj pokrywką i duś około 20 minut. Odkryj gulasz i dodaj paprykę, oraz czosnek wycisnięty przez praskę. Duś dalej pod przykryciem kolejne 15 minut. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody. Przed podaniem posyp koperkiem i szczypiorkiem.

Możesz gulasz zabielić śmietaną lub jogurtem. Do 1 łyżki śmietany/jogurtu dodaj 2 łyżki gorącego sosu gulaszowego, zamieszaj i wlej zawartość do gulaszu, mieszając.

IMG_1126

IMG_1122

JUŻ WKRÓTCE PREMIERA NASZEJ NAJNOWSZEJ KSIĄŻKI. Tym razem to książka kucharska dla dzieci. cała ilustrowana. Dzięki rysunkom, dzieci będą mogły same czytać przepisy i samodzielnie gotować. Zapisz się na listę oczekujących, by nie przegapić jej premiery. Kliknij TUTAJ.

ZOBACZ, JAKA BĘDZIE PIĘKNA!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep