4 porcje

IMG_1123

Mięcho, które robię zawsze, gdy sie spieszę, a mamy ochotę na gulasz. Niemal samorobiące się, a czas przygotowania, to czas gotowania się ziemniaków. Czy pyr? Asiu?:)

400 g mięsa z indyka (mięso z uda, oddzielone od kości)

1 cebula

1/2 papryki czerwonej

1 marchewka

2 ząbki czosnku

1 szklanka wody

gałązka lubczyku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

Łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanego szczypiorku

szczypta pieprzu

2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

Mięso pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, polaną olejem i przełóż na nią mięso. Posyp je papryką w proszku i pieprzem. Smaż chwilę, by zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie pokrój cebulę w wieksze kawalki, np. w piórka, marchewkę w plasterki, a paprykę w drobne paski. Dodaj do zrumienionego mięsa marchewkę i cebulę i obsmażaj nadal przez około 5 minut, mieszając. Zalej wszystko wodą, dodaj lubczyk, przykryj pokrywką i duś około 20 minut. Odkryj gulasz i dodaj paprykę, oraz czosnek wycisnięty przez praskę. Duś dalej pod przykryciem kolejne 15 minut. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody. Przed podaniem posyp koperkiem i szczypiorkiem.

Możesz gulasz zabielić śmietaną lub jogurtem. Do 1 łyżki śmietany/jogurtu dodaj 2 łyżki gorącego sosu gulaszowego, zamieszaj i wlej zawartość do gulaszu, mieszając.

IMG_1126

IMG_1122