Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

26 kwietnia 2014

Gryczane placki z kiełkami

Szklanka mleka roślinnego; szklanka mąki gryczanej; łyżka siemienia lnianego; dowolna ilość kiełków ( u mnie kiełki brokułu); bazylia; ½ ząbka czosnku. Mąkę i mleko wymieszać dokładnie mikserem, dodać kiełki, porwaną bazylię, czosnek, siemię i wymieszać łyżką. Smażyć placki na patelni bez tłuszczu. Podałam z odrobiną jogurtu naturalnego. Wersję dla rodziców wzbogaciłam dodatkowym czosnkiem, pieprzem i...

Szklanka mleka roślinnego;
szklanka mąki gryczanej;
łyżka siemienia lnianego;
dowolna ilość kiełków ( u mnie kiełki brokułu);
bazylia;
½ ząbka czosnku.
Mąkę i mleko wymieszać dokładnie mikserem, dodać kiełki, porwaną bazylię, czosnek, siemię i wymieszać łyżką. Smażyć placki na patelni bez tłuszczu. Podałam z odrobiną jogurtu naturalnego.

Wersję dla rodziców wzbogaciłam dodatkowym czosnkiem, pieprzem i solą. Podałam z sosem czosnkowym na jogurcie greckim.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (3)

Anonymous

Dodano opinię: 06.02.2015

siemię mielone?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.02.2015

Robiłam i ze zmielonym i w całości. Ale jeśli dziecko małe,to można zmielić. Pozdrawiam:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.02.2015

Są różne teorie na temat mielonego i niemielonego siemienia lnianego. Jeśli chcesz zgłębić wiedzę polecam: http://dziecisawazne.pl/siemie-lniane-olej-lniany-wszystko-co-warto-o-nich-wiedziec/

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek