Ciasto:
1,5 szklanki mąki gryczanej;
1,5 szklanki mleka roślinnego;
jajko;
2 łyżki oliwy;
zioła.
Składniki mieszamy ze sobą do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany. Jeśli jest za rzadkie-dodajemy mąki, gdy za gęste – mleka. Smażymy naleśniki na patelni bez tłuszczu.
Nadzienie:
1/2 szklanki soczewicy (u mnie brązowa);
szklanka wody;
1/2 cebuli;
oliwa.
Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości. Gdy zostanie nam woda, nie odcedzamy, tylko gotujemy bez przykrycia,by wyparowała. Cebulkę drobno kroimy i szklimy na patelni. Wszystkie składniki blendujemy ze sobą.Gdy jest za gęsta masa, należy dodać odrobinę oliwy.
Naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w dowolny sposób.
Wersję dla rodziców przyprawiłam solą i pieprzem, przysmażyłam przed podaniem na rumiano i podałam z sosem koperkowo – czosnkowym.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
witam,nie widziałam nigdzie mąki gryczanej,czy można ją zrobić z kaszy gryczanej?
Nigdy nie robiłam samamąki gryczanej, kupuję ją w skelpach ze zdrową żywnością lub na półkach ze zdrową żywnoscią w supermarketach. Mozesz zmielić kaszę gryczaną niepaloną w młynku, wyjdzie mąka.
Co może być przyczyną, że naleśniki się łamią?
Moje się łamały, gdy wyschły. Poza tym, nie mam pomysłu co się stało.
myslicie ze mozna dodac warzywa do tego farszu?
Jasne:)
Jakie przyprawy pasują do naleśników?
Nie rozumiemy pytania? Do farszu, czy ciasta?
Sos koperkowo- czosnkowy jak zrobić?
Jogurt+koperek+wyciśnięty przez praskę czosnek.
Czy zamiast mleka można dać wodę ?
tak, lub mleko roślinne