Ciasto:
1,5 szklanki mąki gryczanej;
1,5 szklanki mleka roślinnego;
jajko;
2 łyżki oliwy;
zioła.

Składniki mieszamy ze sobą do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany. Jeśli jest za rzadkie-dodajemy mąki, gdy za gęste – mleka. Smażymy naleśniki na patelni bez tłuszczu.

Nadzienie:
1/2 szklanki soczewicy (u mnie brązowa);
szklanka wody;
1/2 cebuli;
oliwa.

Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości. Gdy zostanie nam woda, nie odcedzamy, tylko gotujemy bez przykrycia,by wyparowała. Cebulkę drobno kroimy i szklimy na patelni. Wszystkie składniki blendujemy ze sobą.Gdy jest za gęsta masa, należy dodać odrobinę oliwy.

Naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w dowolny sposób.

Wersję dla rodziców przyprawiłam solą i pieprzem, przysmażyłam przed podaniem na rumiano  i podałam z sosem koperkowo – czosnkowym.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep