15 porcji 7 miesięcy+

Gołąbki to nie danie, które robi się pięć lat…wystarczy dobra organizacja pracy i obiad przygotujecie w 30 minut:) 

Składniki:

  •  500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1/2 szklanki surowego ryżu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  •  1 kapusta włoska
  • oliwa

 

Do garnka wlej wodę, zagotuj, wsyp ryż i ugotuj do miękkości, a następnie odcedź. Do dużej miski przełóż mięso, dodaj jajko, posiekaną natkę pietruszki, ryż i wymieszaj. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na niewielkiej ilości oliwy aż zacznie się szklić, a następnie przełóż do miski z mięsem. Cały farsz dokładnie wymieszaj (jeśli danie jest dla starszaków i dorosłych, możesz od razu doprawić solą i pieprzem). Niemowlakom soli nie podajemy!
Odstaw farsz.
Oddziel liście kapusty, usuń nożem twarde środki liści. W szerokim, dużym garnku zagotuj wodę, wrzucaj po 5-6 liści do wrzątku, chwile je gotuj (dosłownie minutę-dwie), a następnie wyjmuj z wody i układaj na blacie. Nie wylewaj potem wody po gotowaniu. Przyda się.
Na każdy liść nałóż jedną łyżkę farszu, a następnie zwiń gołąbka:) np. tak jak zwija się naleśniki „na kopertę”.

Rozgrzej olej na dużej patelni, układaj gołąbki ciasno jeden przy drugim (dzięki temu nie będą miały szans odlecieć – bo liście pod wpływem temp. otwierają się, a tego nie chcemy). Odsmażaj z dwóch stron, aż zaczną brązowieć delikatnie, a następnie zalej gołąbki wodą po ugotowanej kapuście i duś gołąbki przez 30 minut na małym ogniu.

Podawaj z ziemniakami i sosem pomidorowym.

Zapisy na naszą Konferencję ruszyły!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep