6 porcji

IMG_1522

Gofry to super danie:) Na śniadanko, podwieczorek, kolację… Z owocami, zbożami, warzywami… Co tam zechcemy. My uwielbiamy, a Wy? 

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka mleka

2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa)

1 jajko

25 g masła

1 banan

1 laska wanilii

Kaszę zalej mlekiem i odstaw na 10 minut. W tym czasie rozpuść masło i ostudź, ubij pianę z białka oraz rozgnieć widelcem banana. Dodaj do kaszy żółtko, banana, mąkę, ostudzone masło i wymieszaj. Na koniec dodaj ziarenka z laski wanilii i pianę z białek. Wymieszaj wszystko delikatnie. 

Nakładaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piecz około 7 minut (zależy od zaleceń producenta gofrownicy). 

Pamiętaj, by gofrownica była dobrze rozgrzana i by nie otwierać jej do momentu, gdy gofry będą gotowe. 

Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

IMG_1520IMG_1521