Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 stycznia 2018

Gofry bezglutenowe

Odkąd mam gofrownicę, namiastka lata jest w mojej kuchni cały rok 🙂 Gofry zawsze kojarzą mi się z nadmorskimi budami gdzie turyści mogą je kupić, ale tylko raz w Łebie jadłam naprawdę pyszne, domowe gofry, robione z tradycyjnego ciasta, a nie mleka w proszku:) Znacie inne miejscówki gdzie gofry robione są z pasją, a nie...

Odkąd mam gofrownicę, namiastka lata jest w mojej kuchni cały rok 🙂 Gofry zawsze kojarzą mi się z nadmorskimi budami gdzie turyści mogą je kupić, ale tylko raz w Łebie jadłam naprawdę pyszne, domowe gofry, robione z tradycyjnego ciasta, a nie mleka w proszku:) Znacie inne miejscówki gdzie gofry robione są z pasją, a nie tylko dla zysku? <dylematki w środku zimy>

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki ryżowej;
  • 1/ 3 szklanki amarantusa ekspandowanego (to ten dmuchany, nie ziarna);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka);
  •  3/4 szklanki mleka;
  • 2 łyżki syropu daktylowego;
  • 4 łyżki oleju rzepakowego + olej do posmarowania gofrownicy

 

W misce połącz mąkę, amarantus, proszek i sodę, sól, wymieszaj. Dodaj mleko, olej, żółtka, syrop i wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta  i wymieszaj za pomocą łyżki wymieszaj. Odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie rozgrzej dobrze gofrownicę. Jaką polecamy? Taka, która ma moc przynajmniej 1100w.

Gofrownicę posmaruj olejem i wlewaj na nią ciasto. Piecz gofry ok 3 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Np. jogurtem i owocami. Gofry bezglutenowe najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, po dłuższym czasie robią się suche.

Smacznego!

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (41)

Ewa

Dodano opinię: 24.01.2018

a można bez amarantusa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.01.2018

Tak

OLA

Dodano opinię: 24.01.2018

Może być inna mąka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.01.2018

Jasne.

Joanna

Dodano opinię: 24.01.2018

Chetnie sprobujemy upiec! Czy jeszcze inne maki ( jakie) nadaja sie do zastapienia ryzowej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.01.2018

Jakie tylko zechcesz

Asia

Dodano opinię: 24.01.2018

Jaka moc ma wasza gofrownica ? Jutro wybieram sie do sklepu i nie wiem co kupić… A przepis wypróbuję w weekend na pewno 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.01.2018

Powyżej 1000

MamaDyzia

Dodano opinię: 24.01.2018

A czym można zamienić amarantus?
Właśnie się skończył?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.01.2018

Pomin i dodaj odrobine więcej mąki lub daj inne zboże ekspandowane o podobnej gramaturze.

Ania

Dodano opinię: 24.01.2018

Z mlekiem roślinnym też wyjdą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2018

Tak

bogusia

Dodano opinię: 25.01.2018

OLEJ RZEPAkowy rafinowany czy nierafinowany?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

rafinowany

Bogusia

Dodano opinię: 25.01.2018

Jakiwgo oleju używacie do pieczenia babeczek? Rafinkwanego czy nierafinowanego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Rafinowanego

Gosia

Dodano opinię: 28.01.2018

Świetne są!!! Od teraz moje ulubione ! 🙂 w sumie nasze ulubione ;).
Troszkę zmieniłam przepis: zamiast amarantusa, dałam eksp. jagło, dodałam trochę świerzo mielonych orzechów laskowych prażonych, trochę mąki bio pszennej+trochę ziemniaczanej. No cudo 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

hihihi super pomysł:))

Gosia

Dodano opinię: 28.01.2018

A te mąki dodałam, bo nie wystarczyło mi ryżowej, a ryżu do zmielenia też nie miałam 😀

Aleksandra

Dodano opinię: 01.02.2018

A czy któryś z przepisów na gofry uda się w piekarniku w silnikowej formie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2018

Nie wiemy, nie próbowałyśmy.

Aleksandra

Dodano opinię: 03.02.2018

Muszę więc spróbować 😉 a co sądzicie o arsenie w ryżu? Bo niby mleka ryżowego nie, ryżu też nie to i mąki pewnie nie powinno się maluszkom dawać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

Okazjonalnie używamy, jest bardzo smaczna.

Marita

Dodano opinię: 15.02.2018

Czy te nieszczęsne jajka można czymś zastąpić w tym przepisie? Bądź pominąć? Mam alergika 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.02.2018

MOże dodaj „wodę” z ugotowanej ciecierzycy, ale nie wiem czy wyjdą puszyste. Postaramy się niebawem dla Was przygotowac wpis o zamiennikach jajka w daniach.

Agnieszka

Dodano opinię: 19.04.2018

co zrobić żeby gofry nie przywierały do gofrownicy? w smaku były pyyyszne i bardzo smakowały dzieciakom ale ich odklejenie od gofrownicy to była droga krzyżowa… czy to może być związane z mocą gofrownicy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.04.2018

Tak. Moc powinna być nam iej 1000. Posmaruj gorfownicę olejem i nie otwieraj jej za szybko. Zacznij smażyć, gdy jest baaaardzo nagrzana.

Maja

Dodano opinię: 04.05.2018

Gofry wyszły super! ja użyłam mąki pszennej i mleka roślinnego. kolejny przepis który wchodzi na stałe do naszego menu 🙂

ps. zapomniały Panie podać w przepisie na jakim etapie dodaje się syrop 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.05.2018

Zrobione:)

Edyta

Dodano opinię: 22.05.2018

wyszly PRZEPYSZNE! U nas deficyt mleka w lodowce wiec dodalismy poprostu wode 🙂 GOFRY MEGA!

Ania

Dodano opinię: 30.06.2018

Mam gofrownice typu 3w1 i tam jest moc 750w,da radę gofrom z twoich przepisów? Bo jak mam kupic kolejny sprzęt to chyba oszaleje?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.07.2018

Słaba trochę, ale musisz próbować. Rozgrze ją dobrze i lekko natłuść. Może wyjdą.

Kaśka

Dodano opinię: 04.07.2018

Raczej nie da rady. Też miałam 3w1, wszystko się rwało, nie dawała rady upiec gofra. Niestety trzeba było kupić nową (moc 1000 daje radę).

Kasia

Dodano opinię: 06.03.2019

Jakby ktoś się kiedyś jeszcze zastanawiał:
mam sprzęt 3w1 o mocy 700W, więc żadna rewelacja, ale zarówno te gofry, jak i inne z tego bloga wychodzą znakomicie, musi być dobrze rozgrzana gofrownica i wszystko gofery REWELACJA 🙂

Monika

Dodano opinię: 10.08.2018

W przepisie jest i soda oczyszczona i proszek do pieczenia. Z czego to wynika? Teoretycznie soda oczyszczona jest bardziej „naturalna” ale mi zawsze pozostawia ten gorzkawy smak na języku i jednak jej unikam.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Możesz użyć albo jednego , albo drugiego.

Justyna

Dodano opinię: 31.08.2018

Pyszne.

sandra.galicka92

Dodano opinię: 08.04.2019

Ile sztuk wychodzi z przepisu? Mam kilku głodomorów i muszę powiększać porcje 2 lub 3 razy 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.04.2019

Porcje nad przepisem

Viola

Dodano opinię: 05.08.2020

Najpyszniejsze gofry!!!!

Agnieszka

Dodano opinię: 11.03.2021

Gofrownica 3w1 i nie pykło 🙁 Ale że żal mi było wylewać ciasto, usmażyłam na patelni i super placki z tego wyszły 😀

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek