4 porcje 8 miesi臋cy+

Odk膮d mam gofrownic臋, namiastka lata jest w mojej kuchni ca艂y rok 馃檪 Gofry zawsze kojarz膮 mi si臋 z nadmorskimi budami gdzie tury艣ci mog膮 je kupi膰, ale tylko raz w 艁ebie jad艂am naprawd臋 pyszne, domowe gofry, robione z tradycyjnego ciasta, a nie mleka w proszku:) Znacie inne miejsc贸wki gdzie gofry robione s膮 z pasj膮, a nie tylko dla zysku? <dylematki w 艣rodku zimy>

Sk艂adniki:

  • 3/4 szklanki m膮ki ry偶owej;
  • 1/ 3 szklanki amarantusa ekspandowanego (to ten dmuchany, nie ziarna);
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia;
  • 1/3 艂y偶eczki sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • 2 jajka (osobno bia艂ka i 偶贸艂tka);
  • 聽3/4 szklanki mleka;
  • 2 艂y偶ki syropu daktylowego;
  • 4 艂y偶ki oleju rzepakowego + olej do posmarowania gofrownicy

 

W misce po艂膮cz m膮k臋, amarantus, proszek i sod臋, s贸l, wymieszaj. Dodaj mleko, olej, 偶贸艂tka, syrop i wymieszaj mikserem. Bia艂ka ubij na sztywno i dodaj do ciasta聽 i wymieszaj za pomoc膮 艂y偶ki wymieszaj. Odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie rozgrzej dobrze gofrownic臋. Jak膮 polecamy? Taka, kt贸ra ma moc przynajmniej 1100w.

Gofrownic臋 posmaruj olejem i wlewaj na ni膮 ciasto. Piecz gofry ok 3 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Np. jogurtem i owocami. Gofry bezglutenowe najlepiej smakuj膮 zaraz po upieczeniu, po d艂u偶szym czasie robi膮 si臋 suche.

Smacznego!