8 porcji 7 miesięcy+

Gofry bananowo-dyniowe

polecają się na obiad, śniadanie, podwieczorek i kolację:))
Tak, tak! Możecie je jeść cały dzień, ale i tak nie dotrwają do kolejnego posiłku, bo są tak pyszne, że znikają od razu!

Sezon na dynię właśnie się rozpoczął, jeśli szukacie innych dyniowych inspiracji, znajdziecie ich sporo w naszym jesiennym ebooku z 40 ! przepisami wzmacniającymi odporność.
Zobaczcie sami co na Was czeka w ebooku KLIK

Najważniejsza przy gofrach jest dobra gofrownica. Niezmiennie od kliku lat mamy Dezala, link do Ceneo poniżej, bo i tak wiemy, że będziecie o nią pytać :P, a tam sprawdzicie gdzie jest najtaniej. A teraz przepis:

Składniki:

  • 1 szklanka gęstego puree z dyni,
  • 1 mały, dojrzały banan,
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka,
  •  3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  •  3/4 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej,
  • 1/3 szklanki oleju w kubeczku + pędzelek – do smarowania gofrownicy,
  • opcjonalnie dla starszaków po 24 m -2 łyżeczki cukru trzcinowego.

Puree z dyni powinno być dokładnie odsączone z nadmiaru wody.

Włącz gofrownicę. Nie podnoś klapy. Niech się nagrzewa:)

Białka oddziel od żółtek i ubij w miseczce na pianę.

Do dużej miski przełóż puree z dyni, rozgniecionego banana, żółtka, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki mleka i wymieszaj mikserem. Dodaj mąkę, cynamon, proszek, ponownie zmiksuj. Dodaj pianę z białek i wymieszaj wszystko łyżką.

Nakładaj po dwie łyżki masy na kratki gofrownicy i od razu ją zamknij. Piecz ok. 4-5 minut wg instrukcji producenta. Gotowe gofry przełóż na kratkę do ostygnięcia. Gotowe!

gofry