7 porcji 8 miesięcy+

Fioletowe naleśniki

Lato to czyste szaleństwo smaków, kolorów-przepiękny kolorowy sezon.  W naszej najnowszej książce „Sezonowe”znajdziesz całą gamę takich przepisów.  Poniższy przepis – Fioletowe naleśniki to jeden z nich. Uwielbiamy je. 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jagód
  • 2 łyżki soku z cytryny

wykonanie:

Jagody zblenduj w kubeczku na mus i polej sokiem z cytryny. Wymieszaj.

Do miski wlej mleko, olej, dodaj jajko i chwilę miksuj. Dodaj mąkę i zblendowane jagody. Zmiksuj ponownie, aż wszystkie składniki się połączą. 

Odstaw ciasto na 20 minut, a następnie ponownie wymieszaj i smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z dwóch stron do zrumienienia. 

Te naleśniki możesz podać z ulubionym twarożkiem, jogurtem lub ulubionymi owocami. Doskonale smakują polane miodem (dla dzieci po roku).

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep