3 porcje 8 miesięcy+

Makaron z warzywami to danie idealne. Niejednokrotnie ratuje mnie z opresji.  Nie wiem jak Wy, ale ja cierpię na chroniczny brak czasu:) Dlatego w tygodniu kwestię obiadu rozwiazuję ekspresowo, ale nie zapominając o tym, co najważniejsze czyli o piramidzie żywieniowej i  odpowiedniej ilości warzyw. Szybko, przecież nie musi oznaczać – byle jak.  Stąd takie pomysły jak makaron z warzywami. Musi być szybko, zdrowo i mega smacznie. No i jest😉 Spróbujcie.

  • 1 średnia cukinia
  • 4 małe kolorowe papryki lub 1/2 dużej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • garść rukoli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sok z 1/4 cytryny
  • 3 łyżki tartego parmezanu/grana padano
  • makaron spaghetti dla 3 osób
  • opcjonalnie kilka plastrów boczku-wersja dla dorosłych

Nastaw wodę na makaron.

Warzywa umyj dokładnie. Młodej cukinii nie obieram. Paprykę pokrój w paski lub, jeśli jest mała, w krążki, cukinię w krótkie paski, czosnek w plasterki. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Dużą i głeboką patelnię rozgrzej wraz z 2 łyżkami oleju i plasterkami czosnku, zmniejsz ogień i dodaj pozostałe warzywa. Duś wszystko około 5 – 8 minut, by warzywa były all dente, ale też by puściły soki. Dopraw pieprzem i oregano, i skrop całość sokiem z cytryny.

Boczek pokrój w grube paski i podsmaż na suchej pateni, by powstały czipsy.

Ugotowany makaron przełóż prosto z garnka na patelnię, dodaj pozostały olej i rukolę, i zamieszaj  makaronem z warzywami.  Danie podawaj posypane parmezanem a dorosłym posyp dodatkowo czipsami z boczku.

Niemowlakom polecamy podać makaron wygodny w schwytaniu, np. penne, sprężynki, muszle.