4 sztuki porcje 7 miesięcy+

To jest jeden z tych przepisów, który wykonasz w chwilę z niewielkiej ilości składników, a efekt będzie wow:) Nie ma mowy, by Ci nie wyszedł. To przecież tylko jajko:)

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • szczypta cynamonu,
  • olej rzepakowy do posmarowania patelni.

Przygotuj nadzienie. Banana rozgnieć widelcem, dodaj masło orzechowe, cynamon i połącz ze sobą składniki, rozgniatając całość widelcem. Jajka rozbełtaj dobrze za pomocą widelca lub trzepaczki. Możesz zblendować w malakserze. Rozgrzej patelnię (średnica 21 cm) posmarowaną olejem (patelnia musi być dobrze rozgrzana). Wylej 1/4 masy jajecznej na patelnię (cienka warstwa)  i rozprowadź ją równo, jak przy smażeniu naleśników. Obróć i smaż jeszcze chwilkę z obu stron. Postępuj tak z pozostałą masą, smażąc łącznie 4 naleśniki. Każdy naleśnik posmaruj nadzieniem i zwiń w dowolny sposób, np. w rulonik. 

Do tych naleśników możesz zrobić inne nadzienie, np. z twarożkiem i koperkiem albo szpinakowe z czosnkiem. 

Jeśli chcesz usmażyć więcej naleśników dodaj więcej jajek. 1 jajko = 1 naleśnik. 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep