
dużoooo porcje 12 miesięcy+
Ekspresowe ciasteczka korzenne to takie udawane pierniczki. Idealne na jesienną i zimową pogodę do ciepłego kakao czy kawki:)
Zrób je koniecznie z dzieckiem, zobacz jak wykorzystać świąteczne foremki z naszego sklepu:)
Składniki:
- 3 szklanki mąki (u nas pół na pół m. pszennej i m. orkiszowej jasnej)
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 6 łyżek gęstego miodu
- 1 łyżeczka sody
Rozpuść masło i ostudź. Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i wyrób. Rozwałkuj na około 5mm i wykrawaj dowolne kształty, oczywiście z dzieckiem:) Świąteczne foremki znajdziesz w naszym sklepie, w zestawach lub osobno KLIK.
Ułóż ciasteczka na blaszce w niewielkich odległościach od siebie. Piecz ok. 7 min.
Przechowuj w puszcze. Przed zamknięciem puszki, połóż na wierzchu kromkę chleba, dzięki temu ciasteczka zachowają miękkość.
Możesz je również ozdobić z dzieckiem kolorowym lukrem. Wystarczy wymieszać cukier puder z dowolną łyżką smaku od Helpy, którą również dołączyłyśmy do świątecznego boxu np. malinową czy z owoców leśnych.
W skład boxu świątecznego wchodzą: książka kucharska dla dzieci, fartuszek, foremki, przekąski, posypki. Zobacz:







Napisz do nas na sklep@alaantkoweblw.pl
Książki wysyłamy ekspresowo!
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Czy zamiast miodu mogę dodać syrop daktylowy? 😉
Tak.
Jaką przyprawę do piernika polecacie? Czy jesteśmy skazani na te z cukrem, czy może jest jakaś zdrowsza?
Są bez cukru, zobacz np. u nas: https://sklep.alaantkoweblw.pl/produkt/przyprawa-do-piernika-bio-dary-natury/
Wyszło mi twarde ciasto, ciężko było je rozwałkować do 5mm. Gdzie mogłam popełnić błąd?
Może to kwestia mniejszej wilgotności mąki albo masło za mało ostygłe.
jak Was nie kochac, uwiebiam Wasze przepisy:*
LOVE :*
Właśnie zrobiłam razem z 4,5 letnią córką. Ciasto świetnie się wyrabia, przepis bardzo szybki. W smaku delikatne, nie za słodkie, dla nas idealne😃Właśnie zajadamy do kawki. Na pewno jeszcze nie raz zrobimy te ciasteczka.
Pozdrawiamy!
Pyszne
Czy można czymś zastąpić masło przy alergii na BMK?
Dobra margaryna roślinna.
Dziewczyny teściowa mnie pochwaliła, że tak szybko ciasto zrobiłam, uwielbiam Was
to dopiero pochwała 🙂
I ile dni można je przechowywać?
kilka dni
Jak dlugo moga lezec w pudelku? O ile oczywiscie nie znikna od razu 🙂
Kilka dni
Moje ciasto zupełnie inaczej wygląda niż na zdjęciach. Było mało spójne i rozwalało sie strasznie. Z wielkim trudem udało mi sie zrobić te ciasteczka. Dałam ponad szklankę mąki pszennej pełnoziarnistej oraz resztę pszennej jasnej. Przyznaje ze w smaku ciastka pyszne bo nie za słodkie. Nawet mojemu wybrednemu mężowi smakowały 😃
Możliwe, że miałaś mąki bardzo suche i po przez to ciasto się rozwalało.