4-5 porcje 12 miesięcy+

Duszona kapusta – ale banał – powiecie! No dobra… Może i banał, ale jaki pyszny! W sezonie letnim, czasem wystarczą młode ziemniaki, duszona kapusta z koperkiem i obiad gotowy! Korzystajcie, póki sezon trwa! 

Składniki

  •  1 mała  główka młodej  kapusty
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju do cebuli
  • 3 łyżki oleju do zasmażki
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej/pszennej
  • woda do podlania kapusty (około 1/2 szklanki)

Podziel kapustę na ćwiartki. Wytnij gląb. Daj go dziecku do schrupania albo zjedz, jesli się załapałaś – jest przepyszny. Poszatkuj tak podzieloną kapustę. Do dużego garnka wlej wodę tak, by na centymetr wysokości przykrywała dno. Przełóż kapustę, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając (około 20 minut). Jesli w trakcie woda wyparuje, dolej odrobinę. Na patelni rozgrzej olej do duszenia cebuli. Pokrój ją w drobną kostkę i przełóż na patelnię. Zeszklij.

Gdy kapusta będzie miękka, dodaj do niej cebulę wraz z olejem, w którym się dusiła. Zamieszaj i duś wszystko razem jeszcze przez 5 minut. W tym czasie przygotuj zasmażkę. Rozgrzej na patelni olej i dodaj do niego mąkę. Zamieszaj, podgrzewaj kilka sekund a nastepnie dodaj do duszącej się kapusty. Dopraw pieprzem i zamieszaj całość. Zagotuj, by kapusta zgęstniała i wyłącz palnik. Przed podaniem, posiekaj drobno koperek, dodaj do gorącej kapusty i zamieszaj całość.

Dorosłym polecamy dodać wraz z cebulą pokrojony w drobną kostkę zesmażony boczek. Megaaaa pyszne, a i mąż będzie zadowolony😜