Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 czerwca 2018

Duszona młoda kapusta z koperkiem

Lekki obiad? A może smaczny i szybki dodatek do drugiego dania? Prosty przepis na duszoną młodą kapustę.

duszona młoda kapusta z koperkiem

Duszona młoda kapusta z koperkiem

Duszona kapusta – ale banał – powiecie! No dobra… Może i banał, ale jaki pyszny! W sezonie letnim, czasem wystarczą młode ziemniaki, duszona kapusta z koperkiem i obiad gotowy! Korzystajcie, póki sezon trwa!

Składniki:

1 mała główka młodej kapusty
1 cebula
1/2 pęczka koperku
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju do cebuli
3 łyżki oleju do zasmażki
1,5 łyżki mąki kukurydzianej/pszennej
woda do podlania kapusty (około 1/2 szklanki)

Wykonanie:

Podziel kapustę na ćwiartki. Wytnij gląb. Daj go dziecku do schrupania albo zjedz, jesli się załapałaś – jest przepyszny. Poszatkuj tak podzieloną kapustę. Do dużego garnka wlej wodę tak, by na centymetr wysokości przykrywała dno. Przełóż kapustę, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając (około 20 minut). Jesli w trakcie woda wyparuje, dolej odrobinę. Na patelni rozgrzej olej do duszenia cebuli. Pokrój ją w drobną kostkę i przełóż na patelnię. Zeszklij.

Gdy kapusta będzie miękka, dodaj do niej cebulę wraz z olejem, w którym się dusiła. Zamieszaj i duś wszystko razem jeszcze przez 5 minut. W tym czasie przygotuj zasmażkę. Rozgrzej na patelni olej i dodaj do niego mąkę. Zamieszaj, podgrzewaj kilka sekund a nastepnie dodaj do duszącej się kapusty. Dopraw pieprzem i zamieszaj całość. Zagotuj, by kapusta zgęstniała i wyłącz palnik. Przed podaniem, posiekaj drobno koperek, dodaj do gorącej kapusty i zamieszaj całość.

Dorosłym polecamy dodać wraz z cebulą pokrojony w drobną kostkę zesmażony boczek. Megaaaa pyszne, a i mąż będzie zadowolony?

duszona młoda kapusta z koperkiem
duszona młoda kapusta z koperkiem

Pamiętaj o wodzie do każdego posiłku. Zobacz nasze kubki do nauki samodzielnego picia:

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (12)

Martyna

Dodano opinię: 25.06.2018

Super! Oby jeszcze wiecej takich przepisow na dodatki sie pojawialo!! Dziekuje☺

Natalia

Dodano opinię: 27.06.2018

Ja dodałam jeszcze młoda marchew. Pychą ?

Magda

Dodano opinię: 29.07.2018

Przez zasmażkę wyszło mi takie bardzo lepkie… 🙁

Marianna

Dodano opinię: 21.09.2018

Dodałaś za dużo mąki.

Justyna

Dodano opinię: 24.09.2018

Chciałabym sie dowiedzieć z jakich względów jest to potrawa 12+?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

Bo wcześniej nie podawałyśmy Ali i Antkowi, ale spokojnie możesz podać:)

Aga

Dodano opinię: 24.10.2018

Czy nie trzebaby dodać kminku aby kapusta nie powodowała wzdęć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.10.2018

Jeśli lubis zkminek, pewnie. My nie lubimy.

Milena

Dodano opinię: 14.11.2018

Czy mozna podsmażyć cebulę na maśle zamiast oleju?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

tak

Anna

Dodano opinię: 16.06.2020

Czy 7 miesieczne dziecko może to danie zjeść??? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Rekomendujemy to danie po 12mcu

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek