Drobiowy gulasz curry z warzywami to danie jednogarnkowe. Oj, lubimy takie dania. Tu pokroisz, tam dolejesz, zamieszasz i gotowe. Na dodatek, jak się postarać, to i na dwa dni będzie. Rewelacja. Smak tej potrawy jest wyjątkowy. A jeśli ktoś tak lubi przyprawę curry jak my… Będziecie zadowoleni.

składniki:

  • 400 g miesa drobiowego oddzielonego od kości,
  • 1/2 szklanki wody/ bulionu,
  • 400 g mleka kokosowego,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cukini,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Pokrój mieso w paski lub kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej. Przełóż na nią mięso przyprawione pieprzem. Obsmażaj około 10 minut, by mieso było zarumienione. Pokrój warzywa. Cebulę w piórka, paprykę w kostkę, cukinię w półplasterki, czosnek posiekaj.

Do przysmażonego mięsa dodaj cebulę i czosnek, i smaż jeszcze 10 minut, mieszając. Dodaj paprykę i smaż 5 minut, a następnie cukinię i przyprawy, i smaż kolejne 5 minut. Zalej całość wodą/ bulionem i duś około 10 minut bez przykrycia. Dodaj mleko kokosowe i gotuj około 5 minut, by sos się lekko zredukował.

Drobiowy gulasz curry podawaj z ryżem.

Szukaj przyprawy curry bez soli. Dostępne są w sklepach z przyprawami.