Składniki:

kawałek dorsza lub innej białej ryby
kawałek startego imbiru (dosłownie pół łyżeczki)
sok z cytryny
pieprz ziołowy lub czarny
kawałek czerwonej papryki
pół gruszki
kilka różyczek brokuła
koperek do posypania

jako dodatek może być ryż

Rybę myjemy, marynujemy pieprzem, imbirem, sokiem z cytryny i lekko posypujemy koperkiem. Paprykę obieramy ze skóry, brokuła dzielimy na różyczki, gruszkę również obieramy ze skóry i lekko nacieramy imbirem.
Wszystkie w/w składniki układamy w garnku do gotowania na parze i gotujemy ok 15-20min.
Podajemy z ryżem. Wczoraj zostało trochę ryżu, więc dziś go tylko podgrzałam, zmieszałam z jedną różyczką brokuła i skropiłam oliwą i uformowałam kuleczki, które Ala bardzo chętnie zjada:)
Imbir nadał potrawie nowego, nieco pikantnego smaczku. Połączenie słodkiej gruszki i imbiru mhmmmm, musicie spróbować:) Pycha!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep