12 miesięcy+

Składniki:

  • ok 400 g poledwicy z dorsza bez ości (może być też inna ryba np. morszczuk albo sola);
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych (czytajcie skład, te najbardzie popularne są słodzone cukrem!);
  • 1 szkalnka mąki pszennej/ orkiszowej;
  • 2 jajka;
  • świeża natka pietruszki (3 gałązki) lub suszona(1 łyżeczka);
  • pół cytryny;
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.

Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie polej sokiem z cytryny i natrzyj drobno posiekaną natka pietruszki. Pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli polędwica jest bardzo gruba, dodatkowo możesz przekroić płaty ryby wzdłuż by otrzymać cieńsze kawałki.

Rozbełtaj jajka. Mąkę i płatki przesyp na dwa osobne talerze. Na patelni rozgrzej olej. Panieruj kawałki ryby zaczynając od mąki, następnie maczaj w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych. Smaż ok 8 minut na średnim ogniu często przewracając. Podawaj z warzywami i np. pieczonymi ziemkiakami.

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep