4 porcje 8 miesięcy+
Moja babcia zawsze robiła makaron do rosołu. Podziwiałam to. Ten smak… Nigdy nie zjem juz takiego rosołu. Jednak mimo to, nie zrobilam nigdy swojego. Ale skusiłam się na ten i zamierzam namówić Was. To BARDZO SZYBKIE danie, a jego smak… Niewiarygodny. Ilość warzyw gwarantuje dostarczenie wielu wartości. Antek zjada zawsze podwójną porcję, a wracam do tego dania, własnie dlatego, że on o nie prosi.
składniki na makaron:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g świeżego szpinaku
- 6 gałązek bazylii
Do malaksera przełóż umyte liście szpinaku i bazylii i zblenduj, dodaj mąkę i włącz sprzet na wolne obroty (około 3-4). Malakser połączy szpinak i bazylię z mąką, tworząc elastyczne ciasto. Jeśli sie za bardzo klei, dodaj łyżkę mąki. Odrywaj po kawałeczku i roluj, by stworzyć makaroniki (kształt dżdżownicy:):):)). Tę czynnosć uwielbiają dzieci. Nie bój się zaprosić swoje do wspólnego gotowania. Zagotuj wodę w garnku i przełóż makaron. Gotuj około 2-3 minut od wypłynięcia ich na wierzch.
Składniki na sos do makaronu:
- 1 mała cukinia
- około 20 pomidorków koktajlowych
- garść liści szpinaku lub bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- 2-3 łyżki oliwy
Sos przygotowuj, gdy nastawisz wodę na makaron i w trakcie gotowania go. Na dużą, wysoką patelnię wlej olej i wrzuć pokrojone w cienkie plasterki czosnek. Warzywa umyj. Cukinię pokroj w plasterki, pomidorki przekrój wzdłuż na połowę. Gdy czosnek zacznie skwierczeć, dodaj na patelnię cukinię. Smaż ją około 5-7 minut i dodaj: pomidorki, szpinak/bazylię, pieprz. Zamieszaj i smaż jeszcze przez około 3, 4 minuty.
Gdy makaron się ugotuje, przełóż go za pomoca sitka na patelnię (nie odcedzaj na durszlaku!). W tym czasie odrobina wody dostanie sie na patelnię, tworząc sos. Zawartość patelni posyp parmezanem i zamieszaj. Jeśli uznasz, że ma za mało sosu, dodaj 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu (ja zawsze dodaję, bo lubię dużo sosu).
inspiracja do przepisu pochodzi z programu „30 minut Jamiego”
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
też to robiłam! 😀 przepyszne! 😀
Ale fajny przepis, uwielbiam makaron szpinakowy. 🙂
Cukinie podajemy bez obierania?:)
Ja nie obieram małych
A z mrożonych szpinakiem tez wyjdzie?
Nie sądzé.
Wychodzi 🙂
jaki minimalakser polecacie??
Bez jajka będzie się trzymać wszystko? Jutro robię 😉
Bo to magia szpinaku?
Dziś zrobiłam i udał się fantastycznie. Prosty przepis, nie ma co się nie udać. 🙂 A wyobrażacie sobie ten makaron , gdyby dodać bazylię? A gdyby tak zastąpić szpinak fioletowym jarmużem? Muszę wypróbować 😀
Witam, danie przepyszne synek nie mogl sie najesc!
Robilam z mrozonego szpinaku – Wyszlo!
Brawo Ty!!!!
Genialne! Właśnie zjedliśmy. Porcja ze składników podanych na stronie wystarczyła dla dwójki dorosłych i dwulatka. Nic nie zostało. Wszyscy zachwyceni! Mąż dziwi się jak mógł nie lubić szpinaku 😀
Ja dodałam 2 jajka do makaronu, bo mój sprzęt średnio mieli szpinak i nie chciało się kleić, ale tak dobrego dania dawno nie jadłam 😀 Dzięki za przepis! 😀
Genialne! Ja do sosu dodałam śmietanki, bo nie miałam parmezanu.
Tylko zmęczyło mnie robienie klusek.
Mam pytanie czy nadmiar klusek można zamrozić. Jeśli tak to lepiej przed gotowaniem czy po? 🙂
Witam
Czy uda sie wyrobic ciasto na makaron ręcznie? Nie mam malaksera ale mam chęć sprobowac to danie. ?
Czytelniczkom się to udało:)
Wyszło bez sprzętu 🙂 po prostu połączyłam składniki mikserem a wyrobilam ręką.
Samo danie bardzo dobre. Nawet Igor cos tam zjadł a nie często się to zdarza.
Czemu przepis jest oznacziny jako 8+? Ze wzgledu na parmezan? Dopiero spojrzalam, a dzisiaj pierwszy dzien rozszerzania diety mlodszej corce(5,5 mc, mialam czekac do 6, ale od 2ch tyg wyrywa sie i placze na widok tego co jemy, wszystkie oznaki gotowosci, wiec sie zlamalam), naprawde cos znika (u starszego zauwazylam takie rzeczy jak mial7,5 mc..), kolacji miala nie dostac ale az sie trzesla na widok tego dania, to dalam jej pare ugotowanych malaronikow, okazuje sie ze swietne do raczki, idealne do ssania(starszak zrobil wielkosci grubej dzdzownicy;) i zniknelo chyba 1,5 makaroniku… teraz tknelo mnie zeby spojrzac i zmartwila mnie kategoria.. mam nadzieje ze brzuszek nie bedIe bolal:) zaskoczyla mnie skubana ze naprawde cos trafia do brzuszka pierwszego dnia! Nawet w pieluszce widac juz bylo;) polecajcie makaroniki dla poczatkujacych;)
Ze względu na to, że początki rozszerzania diety to potrawy jednoskładnikowe, nieprzetworzone. Brzuchy maluchów dopiero uczą się trawić coś innego niż mleko. My powinniśmy im w tym pomagać, nie utrudniać:) Jasne, że dziecko zje, jasne, że będzie zadowolone i byc może nic sie nie stanie, ale po co sie spieszyć, skoro nie ma do czego:)
Hej 🙂 zrobiłam to mojemu 9 miesięcznemu synkowi i zostałam zaatakowana przez rodzinę, że przecież czosnek dopiero od 10 miesiąca!
Smakowało całej rodzince 🙂
Ale żyjesz?:) Obroniłaś się?:))
Dzisiaj będziemy testować przepis, a mam pytanie, czy można użyć innej mąki? Np. gryczanej?
Probuj.
dlaczego tak późno trafiłam na ten blog… ehhh ale nadrabiam w zastraszającym tempie 🙂 właśnie planuję obiady na cały tydzień, w czwartek zrobiłam Wasz gulasz z indyka a wczoraj zapiekankę z rybą… mam 3 dzieci i przekonanie ich do ryby zawsze było trudne, ale cóż jak się nie potrafi gotować…a wczorajsza zapiekanka…wylizały nawet naczynie żaroodporne, najmłodszy też conieco zjadł. Placki z kaszy manny rewelacja!!! dziś na kolację makaron 😀 dzięki :*
Witaj w naszych progach:) Miło nam Cie gościć.
Przecudownie, mam obiadek na jutro.A ze uwielbiamy szpinak myślę że wszyscy będą zadowoleni. 😉
Pychotka, wylizalam talerz:), a mała
Alicja też zajadala makaroniki że smakiem. Dziękujemy za super przepis
Mogę dodać roszponke.zamiast.szpinaku?
Skoro lubisz…
Mozecie wspomoc co dac zamiast pomidorkow? Bo mlody uczulony…
Paprykę, albo żółta cukinię.
Wspaniałe ? trafione w punkt, smakowało mi baaaardzo, dziecię też się najadło ? następnym razem zrobię chyba podwójną porcję hi hi
wyjdzie z innej maki? Jaglanej, orkiszowej, gryczanej?
Orkiszowej
Mam wrażenie, że ciut za twarde te kluski wyszły. Może mi się wydaje bo się przyzwyczaiłam do lekkich leniwych. Mnie smakowało, ale córka zielonego nie weźmie do buzi.
A co można dodać zamiast cukinii?Mogę dodać kolorową paprykę a zmniejszyć ilość cukinii?niestety nie przepadamy za nią?będę próbować ?
No jasne, kombinuj, eksperymentuj
Genialne, lekkie i mega pyszne danie ! Smakuje wszystkim domownikom :-))))
Czy pieczona papryka bez skóry się nada do tego przepisu? Bo akurat będę mieć jutro;) córka ma 11 miesięcy
jasne:)
Danie przepyszne. Czy mogę zamrozić nadwyżkę składników na sos ?
tak
Czy sam makaron nadaje się do mrożenia?
tak
Hej Dziewczyny, super przepis, robilam wiele razy dla starszych (i dla siebie ?). Dziś kilka makaronikow, takich prosto z wody, dostał mój 7m maluch…ogromnie mu smakowało i rzucał się po więcej, ale przeraziło mnie, że niektóre chyba połknął w całości ? czy jego brzuszek sobie z tym poradzi?
Da radę.
Nasze ulubione danie odkąd się pojawiło na blogu! Robię wszystko wg przepisu, ale do sosu dodaję krewetki (!), bo moi mali synowie je uwielbiają i uważam że pasują smakowo 😉 Polecam, bo jest przepyszne. Uwielbiam Wasze przepisy. Makaron szybko wyrabiam w Thermomixie, wiec jak ktoś ma to na opcji Interwał wychodzi fajne gładkie ciasto.
Dziekuje Wam bardzo za ten przepis !!!! Uwielbiamy!!!