
4 porcje 8 miesięcy+
Domowy makaron to brzmi pracochłonnie i czasochłonnie, prawda? Nic bardziej mylnego. Robi się szybko i jest pyyyyyyyyszny. Możesz zjeść na wytrawnie i na słodko. Przepis pochodzi z naszej najnowszej książki kucharskiej „Sezonowe”
Składniki:
- 1 szklanka mąki krupczatki (może być pszenna/orkiszowa) + do podsypania
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki puree z dyni (TU info jak zrobić puree z dyni)
- 1 łyżka oliwy
- ulubione dodatki, np. warzywa lub dobry olej/masło
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i puree z dyni. Mieszaj ciasto łyżką, a następnie przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Zgniataj ciasto, aż będzie elastyczne. Rozwałkuj na grubość 2 mm i pokrój nożem na paseczki.
Zagotuj w garnku wodę (możesz ją osolić, jeśli danie jest dla starszaków lub dorosłych). Wrzucaj na wrzątek makaron partiami. Od momentu wypłynięcia gotuj około 4 minut, odcedź i polej oliwą, by makaron się nie skleił.
Podawaj z ulubionymi podsmażonymi warzywami (np. z podsmażonym czosnkiem, cukinią i papryką) lub w bulionie czy zupie pomidorowej.
Więcej przepisów na jesienny sezon i pozostałe warzywne i owocowe sezony znajdziesz w naszej najnowszej książce „Sezonowe”. To 100 przepisów na każdą porę roku, w których wykorzystasz tylko sezonowe produkty, by zdrowo odżywiać dziecko i całą rodzinę.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Uwielbiam swojski makaron i zdarza mi sie robić na zapas dlatego moje pytanie czy ten tutaj można wysuszyć i przechowywać?
Miałam dzisiaj przysłowiowe „nic” w kuchni, ale mam trochę słoików z dyniowym puree bo ostatnio przerobiłam, więc zrobiłam na obiad ten makaron. Nie wyszedł taki piękny jak na waszych zdjęciach ale pyszny i moje dzieci się zajadały (dopiero po fakcie poinformowałam o dyni bo by nie przeszło). Dzięki za przepis!