4 porcje 8 miesięcy+

Domowy makaron to brzmi pracochłonnie i czasochłonnie, prawda? Nic bardziej mylnego. Robi się szybko i jest pyyyyyyyyszny. Możesz zjeść na wytrawnie i na słodko. Przepis pochodzi z naszej najnowszej książki kucharskiej „Sezonowe”

Składniki:

  • 1 szklanka mąki krupczatki (może być pszenna/orkiszowa) + do podsypania
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki puree z dyni (TU info jak zrobić puree z dyni)
  • 1 łyżka oliwy
  • ulubione dodatki, np. warzywa lub dobry olej/masło

 

Wykonanie:

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i puree z dyni. Mieszaj ciasto łyżką, a następnie przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Zgniataj ciasto, aż będzie elastyczne. Rozwałkuj na grubość  2 mm i pokrój nożem na paseczki. 

Zagotuj w garnku wodę (możesz ją osolić, jeśli danie jest dla starszaków lub dorosłych). Wrzucaj na wrzątek makaron partiami. Od momentu wypłynięcia gotuj około 4 minut, odcedź i polej oliwą, by makaron się nie skleił. 

Podawaj z ulubionymi podsmażonymi warzywami (np. z podsmażonym czosnkiem, cukinią i papryką) lub w bulionie czy zupie pomidorowej. 

 

Więcej przepisów na jesienny sezon i pozostałe warzywne i owocowe sezony znajdziesz w naszej najnowszej książce „Sezonowe”. To 100 przepisów na każdą porę roku, w których wykorzystasz tylko sezonowe produkty, by zdrowo odżywiać dziecko i całą rodzinę. 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep