2 porcje 8 miesięcy+

Budyń czekoladowy jako jedna z budyniowych opcji, to zawsze strzał w dziesiątkę. Ten deser nigdy się nie nudzi. Kupowanie budyniu w sklepie nie ma sensu, bo nie dość, że ma słaby skład, to wcale nie przygotowuje się go szybciej.

składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 50 g czekolady 70%,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki syropu daktylowego,
  • płatki migdałów do posypania.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub na parze. Zagotuj w rondelku wodę, połam czekoladę na mniejsze kawałki i przełóż do miseczki. Połóż ją nad gotującą się wodę lub do niej i poczekaj, aż czekolada się roztopi. Możesz od czasu do czasu zamieszać. Ostudź.

Żółtka, czekoladę, syrop zmiksuj.

1/2 szklanki mleka wlej do masy z żółtkami, dodaj mąkę i zmiksuj. Do garnka wlej 1 1/2 szklanki mleka i zagotuj. Wlej do gotującego się mleka czekoladową masę  i mieszaj, aż budyń czekoladowy zgęstnieje. Przelej do miseczek i posyp płatkami migdałowymi.

Dzieciom po roku możesz polać budyń czekoladowy miodem.

Jeśli nie chcesz użyć czekolady, zastąp ją 2 łyżkami karobu.

Jesteś na początku rozszerzania diety? Masz wiele pytań? Dla Ciebie przygotowałyśmy profesjonalny Kurs BLW Online. To kompendium wiedzy o nauce jedzenia, aktualnych zaleceniach i wszystkim, co wiążę się z pierwszymi posiłkami dla dzieci. Zobacz TUTAJ.