4 porcje 12 miesięcy+

Domowa, prosta pizza wychodzi zawsze i każdemu. 

 Składniki:

Ciasto:

10 g świeżych drożdży

1 ½ mąki typu 00 do pizzy lub pszennej pełnoziarnistej

¾ szklanki cieplej wody

2 łyżki oliwy

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki cukru

 

Dodatki:

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

200 g mozzarelli/ cheddara 

pozostałe:

3 pieczarki

4-5 pomidorów koktajlowych

½ łyżeczki suszonego oregano

½ łyżeczki suszonej bazylii

½ łyżeczki tymianku

pozostałe dodatki w zależności od tego na co macie ochotę: oliwki, szynka, ananas, kawałki kurczaka z obiadu:)

 

 

Wykonanie:

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól. Do kubka wlej ¾ szklanki ciepłej wody, dodaj pokruszone drożdże i cukier, wymieszaj i przelej do mąki. Dodaj oliwę i całość wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne (lub wrzuć wszystko do malaksera i niech samo się miesza:))

Oprósz mąką, przełóż do miski i przykryj ściereczką na około 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na blachę i rozciągnij, tworząc kształt koła. Możesz użyć wałka. Piekarnik nastaw na 250 ‘C z grzaniem góra -dół. Mozzarellę i pieczarki pokrój w plasterki. Posmaruj ciasto koncentratem, ułóż w dowolny sposób dodatki. Oprósz pizzę suszonym oregano, bazylią, tymiankiem i wstaw na najniższy poziom piekarnika. Piecz ok 8 minut.

Możesz podać kawałek pizzy niemowlakowi, bliżej 12 miesiąca życia. Unikaj w diecie maluszka soli i ciężkich potraw np. z pieczonym serem.

Po więcej pysznych i prostych przepisów zapraszamy do naszych książek!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep