10 porcji 12 miesięcy+
Drobiowe medaliony to kolejna propozycja na podanie mięsa dziecku. Tak przygotowane są soczyste i delikatne, a do tego przygotujesz je naprawdę w chwilę.
składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 1 małe jajko
- 1/4 łyżeczki pieprzu (polecamy biały)
- 1 szklanka bułki tartej ( czytaj skład na etykiecie)
- olej do smażenia
Mięso zblenduj. Ma być naprawdę gładką papką. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na łyżce oleju. Odstaw do ostygnięcia.
Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę (wraz z olejem), kaszę, jajko, pieprz i wymieszaj wszystko, by składniki się połączyły (najwygodniej jest ręką).
Zwilż wodą dłonie i formuj z mięsa płaskie medaliony (zobacz na zdjęciu kształt), a następnie obtaczaj je w bułce tartej.
Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem i smaż* medaliony do zrumienienia z obu stron na niewielkim ogniu ( około 7-8 minut na stronę). Jeśli bedą bardziej płaskie, potrzebują mniej czasu na patelni, jesli grube, więcej.
Drobiowe medaliony będą delikatne i soczyste, jeśli nie przesadzisz z czasem smażenia. Mięso drobiowe nie potrzebuje dużo czasu, żeby być gotowe.
* Nie przewracaj kotletów kilka razy, nie ma takiej potrzeby. Rozgrzej patelnię, połóż kotlety, zmniejsz palnik do, mniej więcej, połowy i smaż najpierw na jednej stronie, a dopiero po odpowiednim czasie na drugiej. Częste przewracanie powoduje, że potrawy tracą swój kształt lub rozpadają się.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Przepis rewelacyjny 🙂 ale chciałabym zapytać czy można podawać cielęcina na początku rozszerzenia diety bo słyszałam różne opinie, między innymi taką, że cielęcine można podać po 11 miesiącu życia.
Można
To tak w sumie mielone z kurczaka są 🙂
Witam, czy można „nadliczbowe” ilości zamrozić? Lepiej surowe, czy takie już usmażone?
Uwielbiamy chrupiące kotleciki drobiowe, łososiowe placuszki ?
Lepiej usmażone.
A tak z ciekawości, to czemu lepiej zamrozic usmażone?
Bo proces rozmraźania i poźniejszego przygotowywania będzie i prostszy i bezpieczniejszy.
Polecacie biały pieprz, wiec chciałam zapytać czym rożni się od tego zwykłego? często go używacie? Ja nigdy się z nim nie spotkałam, ale może warto kupić.. nie wiem.
Ma łagodniejszy smak od czarnego, ale mocniejszy zapach.
A czy można takie medaliony zrobić z mięsa z rosołu by je wykorzystać? Zawsze mam z tym problem że rosół się chętnie zjada, a mięso z niego zostaje.
Tak nie polecamy, ale z kurczaka z rosołu robi się super pasty do kanapek. Kuraka zblenduj, dodaj np. Cebulkę duszoną, paprykę, ogórka kiszonego i będzie mniami
A papryka surowa?
ok
A co zrobić kiedy niemowlę odrzucilo mięso i nie chce go jeść od miesiąca? Aktualnie ma 13 mc.
Antek nie jadł ponad 3 lata mięsa. Uszanowałam. Suplelentowałam straczkowymi, wrócił do mięsa i je teraz kazdy rodzaj.
Dlaczego dopiero od 12 miesiaca?
Smazone i w oanierce, ale tak naprawdę zawsze rodzic decyduje.
Czy próbował ktoś zrobić bez jajka? można je czymś zastąpić?
Spróbuj pominąć i dodać siemię lniane.
Ja często robię bez jajka różne kotleciki i pulpeciki, nie zastępuje niczym.
Mam na stanie indyka – czy również się nada na te medaliony ?
Tak
Z czym polecasz je podawać ok. 15 mc dziecku?
My podajemy z mizerią i ziemniakami
Kasza manna gotowana czy na surowo?
Surowa
Co myślicie o ulieczeniu medalionów zamiast smażenia? Jaki czas i temp z termoobiegiem?
na pewno się uda, 200;C termoobieg, środkowy poziom, blachę wyłóż papierem i lekko natłuść. Ułóż medaliony a następnie skrop je olejem. PIecz ok 25-30 minut, a potem sprawdź, powinny być juz dobre:)
Mięso surowe sblednowac czy ugotowane?
Surowe
Niestety jestem na nie. Pomimo ściśle trzymania się przepisu i czasu pieczenia kotleciki wyszły suche, zbite, twarde.
Czym blenduje się mięso? Mam blender do koktajli ale na nim nie pójdzie
Minimalakser
Można zastąpić czymś bułkę tartą w panierce, żeby było bardziej miękkie? Córeczka ma obniżone napięcie w buzi i nie radzi sobie z gryzieniem.
Pomoń panierkę.
Jesteś najlepsze!!!!! W końcu moja córka zjadła coś innego już słoik do tego frytki z batatow i groszek
A musze dodawać manne? Bo okazało się ze ta która mam w domi straciła termin ważności 🙁 albo co mogę dachu zamiast manny?
Nie może też być bułka tarta,a
Bo próbuj bez
Bardzo fajne kotleciki, delikatne w smaku ale smakowite 🙂
Czym zblendowac mięso? Surowe?
W mini malakserze. Surowe.
Pyszne! Smakowało całej rodzinie. Przepis trafia do ulubionych 🙂
Witaj, mam w domu rozdrabniacz do warzyw czy orzechów. Mogę nim zblendowac mięso?
ciężko powiedzieć. Zobacz w instrukcji.
A czy mogę użyć zmielone mięso z indyka? I czy muszę je dodatkowo blendować?
możesz i nie musisz.
Hej! To mięso ma być blendowane w surowej formie?? Czy już po ugotowaniu??
Jak w przepisie, surowe
Długo zastanawiałam się jakie soczyste i miękkie? Mi takie nie wyszły.. i mam! Bułka tarta w przepisie służy do obtoczenia kotlecików, a ja dałam całą szklane do środka🤣🤣🤣