10 porcji 12 miesięcy+

Drobiowe medaliony to kolejna propozycja na podanie mięsa dziecku.  Tak przygotowane są soczyste i delikatne, a do tego przygotujesz je naprawdę w chwilę.

składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 małe jajko
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (polecamy biały)
  • 1 szklanka bułki tartej ( czytaj skład na etykiecie)
  • olej do smażenia

Mięso zblenduj. Ma być naprawdę gładką papką. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na łyżce oleju. Odstaw do ostygnięcia.

Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę (wraz z olejem), kaszę, jajko, pieprz i wymieszaj wszystko, by składniki się połączyły (najwygodniej jest ręką).

Zwilż wodą dłonie i formuj z mięsa płaskie medaliony (zobacz na zdjęciu kształt), a następnie obtaczaj je w bułce tartej.

Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem i smaż* medaliony do zrumienienia z obu stron na niewielkim ogniu ( około 7-8 minut na stronę). Jeśli bedą bardziej płaskie, potrzebują mniej czasu na patelni, jesli grube, więcej.

Drobiowe medaliony będą delikatne i soczyste, jeśli nie przesadzisz z czasem smażenia. Mięso drobiowe nie potrzebuje dużo czasu, żeby być gotowe.

* Nie przewracaj kotletów kilka razy, nie ma takiej potrzeby. Rozgrzej patelnię, połóż kotlety, zmniejsz palnik do, mniej więcej, połowy i smaż najpierw na jednej stronie, a dopiero po odpowiednim czasie na drugiej. Częste przewracanie powoduje, że potrawy tracą swój kształt lub rozpadają się.