Pulpety to bardzo dobry sposób na podanie mięsa niemowlakowi. Dobrze leżą w małej rączce i łatwo je rozdrobnić w buzi. Tym razem opcja z sosem śmietanowymi koperkiem. Możecie je podać nawet na starcie rozszerzania diety. Jak? Piszemy o tym na dole wpisu. 

składniki:

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie udo)
  • 1 małe jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • szczypta pieprzu
  • olej do podsmażenia pulpetów i cebuli
  • 3 szklanki bulionu/wody
  • 3 łyżki śmietany (18%)
  • 1 łyżka mąki pszennej + do opanierowania kotletów
  • opcjonalnie łyżka posiekanego koperku

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Odstaw do ostudzenia. Przełóż mięso do miski, dodaj jajko, kaszę mannę (najpierw dodaję 1 łyżkę i sprawdzam, czy wystarczy, jeśli później okazuje się, że konsystencja mięsa jest za rzadka, dodaję drugą), pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Wymieszaj, by składniki się połączyły i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.

Z mięsa formuj małe pulpeciki i obtaczaj je delikatnie w mące. Smaż z obu stron do zrumienienia na rozgrzanej pateni z odrobiną oleju. Zalej mięso bulionem/wodą, doprowadź do wrzenia i przykryj pokrywką. Duś pulpety około 20 minut. W połowie tego czasu przemieszaj.

W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką za pomocą widelca, by dobrze ją rozprowadzić w śmietanie. Zahartuj ją kilkoma łyżkami bulionu z pulpetów (chodzi o to, by śmietana była ciepła i nie zwarzyła się po dodaniu do sosu). Wlej śmietanę do bulionu z pulpetami i mieszaj, aż zgęstnieje. Dodaj koperek.

Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Konsystencja mięsa może wydawać Ci się rzadka, ale nie dodawaj w nieskończoność kaszy, bo dzięki temu, pulpety później będą delikatne i miękkie. Jeśli będziesz mieć trudności podczas kształtowania pulpetow, zwilż ręce wodą. Nie będa one idealnie okrągle, ale za to bardzo miekkie i puszyste.

Spore znaczenie dla smaku sosu ma to czy dodasz bulion, czy wodę. Bulion zdecydowanie jest smaczniejszy. W ogóle warto mieć go zawsze w zamrażarce na takie sytuacje. Ja często gotuję po prostu więcej rosołu na obiad i odlewam część do zamrożenia. Polecam!

Pulpety możesz podać dziecku już koło 7 miesiąca, jeśli odłożysz mu je przed dodaniem do sosu śmietany.