Pulpety to bardzo dobry sposób na podanie mięsa niemowlakowi. Dobrze leżą w małej rączce i łatwo je rozdrobnić w buzi. Tym razem opcja z sosem śmietanowymi koperkiem. Możecie je podać nawet na starcie rozszerzania diety. Jak? Piszemy o tym na dole wpisu.
składniki:
- 400 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie udo)
- 1 małe jajko
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki kaszy manny
- szczypta pieprzu
- olej do podsmażenia pulpetów i cebuli
- 3 szklanki bulionu/wody
- 3 łyżki śmietany (18%)
- 1 łyżka mąki pszennej + do opanierowania kotletów
- opcjonalnie łyżka posiekanego koperku
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Odstaw do ostudzenia. Przełóż mięso do miski, dodaj jajko, kaszę mannę (najpierw dodaję 1 łyżkę i sprawdzam, czy wystarczy, jeśli później okazuje się, że konsystencja mięsa jest za rzadka, dodaję drugą), pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Wymieszaj, by składniki się połączyły i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
Z mięsa formuj małe pulpeciki i obtaczaj je delikatnie w mące. Smaż z obu stron do zrumienienia na rozgrzanej pateni z odrobiną oleju. Zalej mięso bulionem/wodą, doprowadź do wrzenia i przykryj pokrywką. Duś pulpety około 20 minut. W połowie tego czasu przemieszaj.
W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką za pomocą widelca, by dobrze ją rozprowadzić w śmietanie. Zahartuj ją kilkoma łyżkami bulionu z pulpetów (chodzi o to, by śmietana była ciepła i nie zwarzyła się po dodaniu do sosu). Wlej śmietanę do bulionu z pulpetami i mieszaj, aż zgęstnieje. Dodaj koperek.
Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Konsystencja mięsa może wydawać Ci się rzadka, ale nie dodawaj w nieskończoność kaszy, bo dzięki temu, pulpety później będą delikatne i miękkie. Jeśli będziesz mieć trudności podczas kształtowania pulpetow, zwilż ręce wodą. Nie będa one idealnie okrągle, ale za to bardzo miekkie i puszyste.
Spore znaczenie dla smaku sosu ma to czy dodasz bulion, czy wodę. Bulion zdecydowanie jest smaczniejszy. W ogóle warto mieć go zawsze w zamrażarce na takie sytuacje. Ja często gotuję po prostu więcej rosołu na obiad i odlewam część do zamrożenia. Polecam!
Pulpety możesz podać dziecku już koło 7 miesiąca, jeśli odłożysz mu je przed dodaniem do sosu śmietany.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Super przepis. ? chociaż mój niemowlak boi się pulpetów, lubi tylko kurczaka z piekarnika. Nie mam pomysłu jak go zachęcić.
Pozdrawiam !
Czym można zastąpić śmietanę przy alergi na bmk? Mleko roślinne bd ok?
Pomiń po prostu sos, albo zagęść go mąką z mlekiem roslinnym.
Kolejny świetny pomysł na obiad 🙂 jak robicie bulion? Nie boicie się podawać dzieciom mięsa drobiowego? Tyle sięsłyszy o tym, że są faszerowane antybiotykami?
Boimy się, ale nie jesteśmy eko świruskam:0
Najlepiej z indyka one nie są faszerowane antybiotykami
Indyki też się faszeruje, gęsi chyba najmniej 😉
Od kiedy można dziecku podać sos śmietanowy? Czy 11 miesięczne dziecko może już taki sos dostać? Pozdrawiam
tak:)
A co może być zamiast kaszy manny aby było bezglutenowo?
Spróbuj kukurydzianą.
Mój roczniak cos nie zapałał miłością do moich pulpetów.
Fakt że dałam bułkę czerstwą zamiast kaszy manny.
A bałam się tego obsmarzania – co to daje. Jak to zrobić dobrze??
Ja dałam tylko na wrzątek ok 20 minut gotowalam.
Może to wypłynąć na smak??
Wyszły takie mało wyraziste. Może z braku soli lub mało pieprzu.
Ale czego się bałaś? Najpierw podsmażasz żeby się nie rozleciały, potem podlewasz i się duszą:) Roczniak może spokojne takie danie zjeść:)
Czy 11 miesieczne dziecko może już dostać sos śmietanowy? Pozdrawiam
tak
Czy można śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym?
Mozna, ale jest trudny podczas zagotowania i znacząco zmieni smak sosu.
Śmietana ma być kwaśna czyli taka gęsta czy słodka? 12% też się nada??
Słodka jak najbardziej, może być 12%
Dziękuję za przepis, my z mężem najedzeni. Mała spróbuje jak wróci że żłobka. Do miesa dodałam posiekany koperek, czosnek niedźwiedzi i odrobinę soli himalajskiej. Pycha!
Mam pytanie z innej beczki 🙂 W czym mrozicie bulion? W jakich porcjach?
Różnie. Mamy za,rozony i w kostkarce na lód, i w pojemnikach plastikowychj w woreczkach. Kwestia potrzeb.
Czy pulpety na parowarze nie będą zdrowsze dla malucha? Jaka jest Wasza opinia o parowarze? Mało go w Waszych przepisach, a sporo jednak smażenia na patelni. Czy chodzi o walory smakowe? 🙂
Mamy około 900 przepisów na blogu. Różne przepisy dla róznych dzieci w różnym wieku. Rodzic decyzuje, wybiera, przygotowuje. Mamy wiele potraw do pryzgotowania na parze, ale też i smazone, duszone, gotowane. Smażenia jets tak samo dużo jak innych form. Wybór nalezy do Diebie. Kuchnia ma być zdrowa, różnorodna i smaczna:) Oczywistym jest, że takich pulpetow w sosie śmietanowym nie podasz 7 miesięcznemu dziecku, ale roczne,u już tak. Dlatego w przepisie napisałyśmy, jak to zrobić, by podać pulpety wcześniej. Pozdrawimay
A od kiedy można podawać taki sos dziecku i czemu nie można wcześniej?
My sos śmietanowy dawałyśmy bliżej 12 miesiąca, możesz dać wcześniej. nie ma specjalnych ograniczeń wiekowych.
Dziękujemy za wszystkie przepisy i dobre rady! I Waszą cierpliwość dla stawiających pierwsze kroki w blw! Jedzonko zawsze wychodzi smaczne:-) Pulpety też zrobimy.
Na zdrowie i powodzenia!
Czy można w jakikolwiek sposób, lub na którym etapie 😉 zamrozić lub jakoś przechować pulpety? Tak max do 3-4 dni?
Pasteryzować i do lodówki.
A czy moge zakienic mąkę pszenną na jakąś inną, najlepiej bezglutenową? Nie wiem tylko na jaką 🙁
Kukurydzianą
Dziękuję 😉 robiłam wyszły pyszotka! Mąż nie lubi pulpetów, a tu o dokładkę prosił 😀
Od kiedy mozna ze śmietana?
Decyzja nalezy do rodzica, oby nie na starcie:) i nie codziennie.
Czy takie pulpeciki oczywiscie bez sosu można zamrozić?
Tak
A z sosem można do słoika i zapasteryzować?
lepiej bez
Hej, rozumiem że jak dzieć skończył 8mies to możemy już wjechać z takim daniem?? Do tej pory bałam się robić coś na patelni lub w piekarniku ale chyba niesłusznie (?)
możecie zapodać hahah:)
super przepis ? mogę prosić o podpowiedź jak zrobić tako bulion żeby był odpowiedni dla niemowlaka 9 miesięcy ??
Pozdrawiam
Witam, dlaczego nie można podać siedmiomiesięcznemu dziecku sosu śmietanowego?
Teoretycznie można, jednak my podawałyśmy dania doprawione śmietana po 12m. Oznaczenia wieku dotyczą NASZYCH Dzieci. Wy macie wybór, możecie dać wcześniej.
Witam mam pytanie to mięso drobiowe czyli u pani to udo jak mogę zmielić bo nie posiadam maszynki do mielenia miesa
W blenderze
Zrobiłam i przepyszne. Aczkolwiek osobiście uważam że mrożenie rosolu nie ma sensu. Wystarczy dodac do wrzatku odrobine startej marchewki, pietruszki i selera oraz lubczyku. W zamrazarce wole mrozic ogromna ilosc owocow takich jak maliny, borowki i truskawki:)
Ja widzę ogromny sens w mrożeniu rosołu, bo po pierwsze mamy czasem dni „pustki lodówkowej” i żadnej włoszczyzny się tam nie uświadczy, a po drugie czasowo wolę raz coś ugotować i zamrozić, niż co drugi dzień skrobać marchewkę 😀
Zrobiłam dzisiaj na obiad – tylko sos na wodzie dodałam ziele angielskie i liść laurowy do smaku i śmietankę 30% bo taka akurat miałam. Plus dodatki puree z ziemniaków, frytki i warzywa. Bardzo smakowało.
❤️ Uwielbiam Wasze przepisy ❤️
Witam. Kasza manna surowa?
Tsk
A czy zamiast kaszy manny może być kaszka jaglana lub owsiana?
jasne, ale kasza jaglana powinnan być wcześniej ugotowana.
a czy mozna pulpety obtaczac w bulce tartej.brak maki:(
tak
Ja robię córce w sosie pomidorowym na koncentracie Tomaty. Pulpeciki to chyba jej ulubione danie. 🙂
Bardzo prosty i szybki przepis. Zrobiłam z myślą o mężu i starszej córce ale i roczniak jadł z apetytem. Ja podawałam z ryżem. Z pewnością niedługo powtórzę ten przepis.
A jakie mleko roślinne zamiast śmietany
tu nie da się zastąpić śmietany mlekiem
Rewelacja 🙂 jeszcze z młodymi ziemniaczki. A skoro synek zajadał się ze smakiem to znaczy, że na prawdę klopsiki są pyszne. Zrobiłam na bulionie z Waszego przepisu.
Przepis jest fantastyczny , dzisiaj robie po raz drugi lecz dla wiekszego grona na niedzielny obiadek 🙂 pycha 🙂 moje dzieci uwielbiaja te pulpety .
Czy tak przygotowane pulpety, oczywiście bez śmietanowego sosu, można podać 7 miesięcznenu dziecku ?
tak
Znam ten przepis od mojej teściowej, która podaje takie jedzonko dzieciom w przedszkolu. Jej wersja jest wzbogacona o startą włoszczyznę, z której gotuje bulion, w nim pulpety i później wychodzi idealny warzywny sosik. Na koniec dużo kopru do sosu. Pycha ? Pozdrawiam serdecznie, jesteście świetne!
:*
Dlaczego 7 miesięcznemu bez sosu? A dla 8 miesięcznego?
7miesięcy to jeszcze początek rozszerzania- lepiej by potrawy były robione z mniejszej liczby skadników, ale… to zawsze decyzja rodzica, co i kiedy poda.
Świetny przepis! Pulpety rozpywaja się w ustach. Pyszny sos. Mam nadzieję że maluch jak się obudzi będzie równie zachwycony jak mamusia.
Zrobiłam dzisiaj, ale szału nie ma.
Jakie przyprawy ewentualnie można dodać w małej ilości, aby to było smaczniejsze?
Pulpeciki, fajne mięciutkie, ale takie szpitalne – bez smaku.
Dziecko wolało zajadać się marchewka i ziemniaczkami, niż pulpetami.
Curry, albo zobacz mamy fajną mieszankę do drobiu: https://sklep.alaantkoweblw.pl/produkt/przyprawy-podlaskie-dary-natury/
Na cielęcinie też wyjdą?
Tak