Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

05 września 2014

„Daktylowe ciasto ryżowe”

1,5 szklanki ryżu;2 szklanki mleka kokosowego;szklanka wody;około 5,6 daktyli suszonych;2 małe gruszki lub jedna duża;3 jajka;4 kopiaste łyżki mąki pszennej;2 łyżki amarantusa ekspandowanego;3 łyżki oliwy (u mnie ryżowa);wiórki kokosowe do posypania. Ryż wypłukać. Wlać mleko i wodę do garnka, zagotować. Dodać ryż i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn(starać się nie...

1,5 szklanki ryżu;
2 szklanki mleka kokosowego;
szklanka wody;
około 5,6 daktyli suszonych;
2 małe gruszki lub jedna duża;
3 jajka;
4 kopiaste łyżki mąki pszennej;
2 łyżki amarantusa ekspandowanego;
3 łyżki oliwy (u mnie ryżowa);
wiórki kokosowe do posypania.

Ryż wypłukać. Wlać mleko i wodę do garnka, zagotować. Dodać ryż i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn(starać się nie odkrywać).Jajka zmiksować z mąką i oliwą, dodać amarantus i drobno pokrojone daktyle. Gruszkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do ciasta-wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki (jeśli nie jest teflonowa – posmarować masłem i oprószyć mąką) i piec przez około 50 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić całkowicie i wyjąć z blaszki. Posypać wiórkami kokosowymi.
Upiekłam w keksówce, bo aktualnie mam kryzys blaszkowy,ale możecie użyć innej:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (34)

Anonymous

Dodano opinię: 29.11.2014

Czy można użyć innego mleka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.11.2014

Możesz użyć dowolnego mleka:)

Anonymous

Dodano opinię: 02.02.2015

Kurcze, zastanawiam się, czy powinnam dodawać cały ryż, bo wyszła mega gęsta papka i ciasto właśnie idzie do śmieci 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.02.2015

Ale jak „cały ryż” Całą ilość, czy w całości, niezblendowany?

Anonymous

Dodano opinię: 05.02.2015

Ahm, czyli ryż trza było zblendować? Bo nic dalej o tym ryżu nie jest napisane i władowałam cały niezblendowany 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2015

Ja nie blendowałam ryżu,ale Asia zrobiła ze zblendowanym i też ładnie wyszło:)Zatem dowolnie:)

Anonymous

Dodano opinię: 07.02.2015

No to mi nie wyszło coś 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.02.2015

Przykro mi. Może następnym razem:)

Anonymous

Dodano opinię: 26.02.2015

Robiłam dzisiaj to ciasto. Musiałam piec w temperaturze 200 stopni, bo byłoby trochę blade i kluchowate. Sporo zależy od piekarnika. Być może dlatego poprzedniczce nie wyszło. Ciasto owszem jest bardzo wilgotne w środku, ale chyba takie ma być, prawda? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.02.2015

Dokładnie takie miało wyjść:)

Iza

Dodano opinię: 26.09.2015

Czy koniecznie trzeba dodać amarantusa? W wielu przepisach dodajecie go, a właściwie to jakie on ma właściwości w cieście?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.10.2015

Bardzo konieczne nie jest. O właściwościach amarantusa możesz przeczytać tutaj http://dziecisawazne.pl/6-pomyslow-na-dania-z-amarantusem-dla-dzieci-doroslych/

Eweli a

Dodano opinię: 05.02.2016

Mma ugotowana torebkę ryzy w sposób torebkowy, w nie osolonej wodzie.. Jest szansa realna że ciacho wyjdzie dobre czy raczej marna? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2016

Powinno dać radę:)

Justyna

Dodano opinię: 28.02.2016

Czy suszone daktyle moge zamienić innymi suszonymi owocami:)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.02.2016

Np suszonymi morelami:)

Ewelina

Dodano opinię: 01.03.2016

Pyszne! Dzisiaj upiekłam i całą rodziną się zajadamy! Ja chyba nawet przesadziłam z ilością, bo dość syte to ciasto…

Gabrysia

Dodano opinię: 03.03.2016

Czy mogę zastąpić czymś jajko? Np siemieniem?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2016

Przyznam, że w tym przypadku nigdy nie zamieniałam jajka. To ciasto, ze względu na konsystencję spowodowaną ryżem, bywa kruszące się. Ale, kto w kuchni nie eksperymentuje, ten nie jada smacznie:) Próbuj i koniecznie daj znać, czy wyszło. Proponowałabym dać jeszcze banana. 

matka_galganka

Dodano opinię: 20.05.2016

Dziewczyny, a czy czekacie az ryż Wam przestygnie? Ja chyba dałam ciała, bo zrobila mi się jajecznica..:@ wrzuciłem właśnie ciasto do piekarnika, ale optymistycznie nastawiona nie jestem..

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.05.2016

Czekamy:) Jak Ci poszło?

ovana

Dodano opinię: 31.05.2016

Dzień dobry 🙂 Czy mleko kokosowe mogę podać prawie rocznemu dziecku (oczywiście, zaczynając od małej dawki)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.05.2016

Możesz, nawet bez małych dawek:)

ovana

Dodano opinię: 01.06.2016

Dziękuję za wyjaśnienie 🙂 . Pierwszy przepis od Was za mną – wszystkim bardzo smakowało.

Kasia

Dodano opinię: 13.10.2016

A dlaczego nic nie jest wspomniane , co po ugotowaniu zrobić z ryżem? Zblendować, czy po przestygnięciu podać w postaci ugotowanej do pozostałej reszty??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.10.2016

Nie, nie blendować.

nina

Dodano opinię: 12.11.2016

A z jakiego ryżu? ( sypkiego, kleistego)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.11.2016

Kleistego.

Mery

Dodano opinię: 15.04.2017

Pilne pytanie 🙂 Nie mam oleju rzepakowego, ale mam olej z pestek winogron (taki zwykly, na ktorym tez smazę). Czy ten olej będzie OK, czy ilość taka sama?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.04.2017

tak, moze byc , ta sama ilość.

Aleksandra

Dodano opinię: 05.06.2021

Czy zamiast gruszki może być mus ze słoiczka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.07.2021

Tak.

K

Dodano opinię: 17.05.2022

Czy jestem w stanie upiec z tego ciasta babeczki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Powinny wyjśc, skróć czas pieczenia

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek