3 porcje 12 miesięcy+

Robiliście kiedyś suflet? Przygotowanie go  zajmie Wam chwileczkę, a efekt smakowy jest genialny. No i czekoladowy… Czego chcieć więcej:)?

składniki

  • 3 jajka
  • 50 g czekolady 70% (czytaj skład!)
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru kokosowego/ 1 łyżka syropu daktylowego
  • masło do wysmarowania kokilek.

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Wysmaruj masłem kokilki do zapiekania (nie żałuj;)). Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.

Roztop czekoladę na parze (zagotuj w garnku wodę, ułóż na nim żaroodporny głęboki talerzyk. Rozdrobniona czekoladę przełóż na talerz i poczekaj, aż się roztopi, od czasu do czasu mieszając).

Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj ostudzoną czekoladę i cukier/syrop). Zmiksuj do połączenia się składników.

Ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj je po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszaj, by składniki się połączyły. Przełóż masę to kokilek do 3/4 ich wysokości. Piecz suflety około 15 minut, kontrolując stopień zrumienienia.

Aby urozmaicić deser na dnie kokilki możesz wyłożyć plasterki banana lub inne sezonowe owoce (np.maliny) i na to dopiero wylać masę.