10 porcji 8 miesięcy+

To są silnie uzależniające placki. Ale nie szkodzi, mają fajne składniki, dają dużo energii i są niewiarygodnie pyyyszne. Kiedy je zrobicie?

Składniki

  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 20 – 40g czekolady gorzkiej(najmniej 70%)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka łyżek masła orzechowego*
  • 1 łyżeczka cynamonu

Płatki zalej zimnym mlekiem i odstaw. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub na parze. Ja robię to na talerzykuumieszczonym nad gotującą się wodą. Odstaw czekoladę do wystygnięcia. Do płatków dodaj banany i zblenduj wszystko. Dodaj żółtko, mąkę, czekoladę i wymieszaj. W miseczce ubij pianę, dodaj ją do masy i delikatnie wymieszaj. 

Posmaruj patelnię olejem i rozgrzej. Nakładaj po jednej łyżce masy na patelnię, na środek każdego placuszka nałóż jedną łyżeczkę masła orzechowego i posyp ją szczyptą cynamonu. Przykryj je 1/2 łyżki masy czekoladowej. Przewróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia. 

Im bardziej gorzka czekolada tym placki mniej słodkie, więc jeśli użyjesz czekolady 90%, to możesz dodać 1 banana więcej.

*Czytaj skład masła orzechowego, powinny być w nim tylko orzechy. Przepis na domowe masło orzechowe znajdziesz w naszej książce kucharskiej „Nowe AlaantkoweBLW” (klik).

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep