
10 porcji 8 miesięcy+
To są silnie uzależniające placki. Ale nie szkodzi, mają fajne składniki, dają dużo energii i są niewiarygodnie pyyyszne. Kiedy je zrobicie?
Składniki
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki mleka
- 2 duże dojrzałe banany
- 20 – 40g czekolady gorzkiej(najmniej 70%)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka łyżek masła orzechowego*
- 1 łyżeczka cynamonu
Płatki zalej zimnym mlekiem i odstaw. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub na parze. Ja robię to na talerzykuumieszczonym nad gotującą się wodą. Odstaw czekoladę do wystygnięcia. Do płatków dodaj banany i zblenduj wszystko. Dodaj żółtko, mąkę, czekoladę i wymieszaj. W miseczce ubij pianę, dodaj ją do masy i delikatnie wymieszaj.
Posmaruj patelnię olejem i rozgrzej. Nakładaj po jednej łyżce masy na patelnię, na środek każdego placuszka nałóż jedną łyżeczkę masła orzechowego i posyp ją szczyptą cynamonu. Przykryj je 1/2 łyżki masy czekoladowej. Przewróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia.
Im bardziej gorzka czekolada tym placki mniej słodkie, więc jeśli użyjesz czekolady 90%, to możesz dodać 1 banana więcej.
*Czytaj skład masła orzechowego, powinny być w nim tylko orzechy. Przepis na domowe masło orzechowe znajdziesz w naszej książce kucharskiej „Nowe AlaantkoweBLW” (klik).

Już wkrótce dzień Ojca. Z tej okazji nasza najnowsza książka „Gotuj z Alą i Antkiem” 20 % taniej z kodem:
tata23
Tym razem zaproś do kuchni nie tylko dziecko, ale i jego tatę:)
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Ten SZTOS w tytule mnie zachęcił, jutro wyjeżdżają na sniadanie. 😀
I jak? Sztos czy petarda?
A czy można zastąpić czekoladę np kakao ? I w jakiej ilości? 🙂
Tu czekolada jest płynna. Trze by kombinować z rozpuszczeniem kakao np. w maśle lub oleju koko
Można czekolade 8mc+?
Raz na jakiś czas w myśl zasady raz- nie zawsze
Czy pomijając czekoladę trzeba zmienić proporcje pozostałych składników, czy można po prostu pominąć?
Pomiń.
Zamiast czekolady, można użyć kakao?
Tak (1 łyżka kakako rozpuszczona w łyżeczce masła)
Sztos!! Mega, mega pyszne! Nic więcej nie trzeba pisać:)
Ciężko nie sięgnąć po kolejny.
Potwierdzam. SZTOS. 😀 A zapach przy smażeniu- obłędny! 🙂
Prawda?
Czy zamiast smażyć można piec ?
Nie próbowałyśmy. Daj znać, jak wyszły.
Czy można zamienić mleko krowie na jakieś roślinne? Synek jest uczulony
Oczywiście, każde roślinne będzie dobre.
Maslo orzechowe musi byc?
Nie musi, po prostu nie będą nadziewane masłem orzechowym. Może wypróbuj ten przepis: https://alaantkoweblw.pl/owsiane-placki-czekoladowe/
Nie jestem przekonana czy dodatek czekolady nawet 90% dla niemowlaka to dobry pomysł, moja córka ma skończony roczek i jednak mam obawy do przyrządzania jej takiego śniadania. Wasze przepisy są super, ale mam wrażenie że większą część sniadan/ kolacji bazuje na słodkim, słodkie placki, słodkie owianki itp.
Mogę dać kakao zamiast czekolady? 🙂
Tak.
Czy dla 11-miesięczniaka mogę jakoś zastąpić czekoladę? Dodać np.tylko Kakao?
Kakao 1 łyżkę najlepiej wymieszać z 1 łyżeczką rozpuszczonego masła.
Petarda!!! Na stałe trafia fo naszego blwskiego jadłospisu 🙂 dzięki za super kulinarne pomysły! Pozdrawiam
Bardzo nam miło
Można dać kakao zamiast czekolady?
Tak, najlepiej wymieszać je z rozpuszczonym masłem lub olejem koko (na 1 łyżkę kakao, ok. 1 łyżeczka masła)
Czy można takiemu małemu dziecku 8+ dodac czekoladę skoro nawet gorzka ma w składzie cukier?
To bardzo minimalna ilość. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Choć oczywiście najlepiej cukru unikać do roku.
Placki przeeepyszne. Mamie smakowaly, corce_zaras sie okaze?
Oj ciężko się oprzeć ;P
A czy można zrobić te placki bez czekolady?
Wtedy nie będą czekoladowe 😉
Można zamienić płatki na mąkę owsianą i już nie blendować? A czekoladę na kakao?
Spróbuj, tylko kakao 1łyżka+1łyżka rozpuszczonego masła. Powinno się udać.
Bardzo interesujący przepis. Nastawie na noc wiórki na mleko kokosowe. I Jutro zrobimy te placuszki. Nie mamy problemu z mlekiem krowim, ale Wasze rewelacyjne gofry czekoladowe najlepiej nam smakują na domowym mleku kokosowym. Więc i w tym przepisie je sprawdzę. Pozdrawiam serdecznie. Dam znać jak efekty.
Czekamy na efekt. Będzie petarda.
Zrobione na domowym mleku kokosowym i czekoladzie 80% – pyszne, dość mocno wyczuwalny aromat banana, Zjedzone ze smakiem. Świetny przepis, będzie częściej u nas gościł. Mi wyszło 8 sporych sztuk.
Wyglądają przepysznie
Melduję że na zwykłych płatkach owsianych też wyjdą. A zamiast mąki pszennej dałam kukurydzianą i wyszły pyszne ?
Czym mogę zastąpić masło jeśli chcę zrobić z karobem?
wymieszaj karob z rozpuszczonym masłem lub olejem koko
Szybkie pytanie – w przepisie napisane jest, żeby rozpuścić czekoladę, po czym dodać ją do ciasta, natomiast na końcu napisane jest, żeby na plauszki nałożyć masło orzechowe i… czekoladę. ? To kiedy ją w końcu dodać? I jak potem przewrócić na drugą stronę? Nie przyklei się do patelni? Czy tylko z jednej strony smażyć? Z góry dziękuję! ?
Rozpuszczoną dodajemy podczas przygotowywania ciasta, na placuszki podczas smażenia nakładamy masło orzechowe tylko. Nam się nie przypalają, normlanie delikatnie przekładamy szpatułką.
Czy środek placków powienien być miękki? Na zdjęciu tak nie wyglądają 🤔To wina tego że dałam płatki owsiane błyskawiczne? Czy czekamy aż mleko całe wchłonie?
ps. robicie świetną robotę 😘
Tak, czekamy aż wchłonie mleko. Miękkość w dużej mierze zależy od masła orzechowego- niektóre są bardziej suche inne bardziej wilgotne.
Wyszły pyszne! ♥ Wrzuciłabym zdjęcie, ale nie zdążyłam ?
Dzieci 5l i rok oraz rodzice (nie wnikajmy w wiek ?) pojedzeni i zadowoleni.
U nas w wersji z masłem orzechowym – najlepsze jeszcze ciepłe, kiedy masło się rozpływa. Z pokruszonymi malinami mrożonymi – podobno najlepsze, nie wiem nie zdążyłam spróbować, oraz w wersji z wiórkami kokosowymi – córka pochłonęła wszystkie.
Baaardzo sycące.
Rzeczywiście brzmi smakowicie. Kolejny raz chyba z podwójnej porcji?
Boskie ?
Sztos!! Przepyszne!!
czy można je przygotować poprzedniego dnia? lepiej samo ciasto i samażyc rano czy usmażyć też wieczorem?
Placki zawsze najlepiej smakują świeżo usmażone.
Nam najbardziej smakowała wersja bez masła orzechowego, ewentualnie z dodatkiem plasterków bananów. Może to wina masła orzechowego (końcówka opakowania otwartego już jakiś czas temu), a może tego, że nie dane mi było spróbować na ciepło, ale samo ciasto na placki jest wspaniałe – puszyste i pyszne, idealne do improwizowania z różnymi dodatkami.
Improwizacje są super.
3latek zajada ze smakiem chociaż są niezbyt słodkie 🙂
Smażąc jak w przepisie: łyżka ciasta + łyżeczka masła + pół łyżki ciasta – wyszło mi tych placków baaaardzo dużo, więc średnia rodzina na pewno naje się do syta. Są sycące, a z masłem z kawałkami orzechów po prostu przepyszne!
Przepis już trafił do ulubionych, dzięki 🙂
Cieszymy się, że zasmakowały
Zrobiłam, ale nas nie zachwyciły. Bardzo smaczne, tylko okropnie ciężko się je, nawet dorosłemu, przez co tracą na uroku. Ale przyznam, że zapach podczas smażenia obłędny 🙂 następnym razem spróbuję może bez / z mniejszą ilością masła orzechowego, bo to ono tak zakleja buzię. Dzięki za przepis 🙂
U nas dzisiaj będą na kolację a wczoraj były pancake misie, wyszły bardzo fajne takie szybkie i bazowe można fajnie urozmaicić dodatkami 😊 już nie mogę się doczekać kolacji bo tak jestem ciekawa co wyjdzie 😊😃
Zrób podwójną porcję ;P
Zastanawiam się czy jakbym nałożyła masło orzechowe na folie, rozpłaszczyla i zamroziła a potem to maczała w cieście i smażyła to też by wyszło?
Pewnie tak, tylko możliwe, że zimno masła wydłuży czas smażenia.
Czy można pominąć jajko? Dodać na przykład zamiast jajka len mielony?
Tak
Dzisiaj były na śniadanie. Mój 3-letni niejadek zjadł 4 sztuki😄 Faktycznie sztos😉
😀
Mój najmłodszy nie może nic z mlekiem, także zamiast mleka napój kokosowy, zamiast czekolady prawdziwe kakao(nie rozpuszczalam z masłem) i wyszły idealne ❤️
Super
Czy mogę ciasto przygotować wieczorem i usmażyć rano ?
Raczej nie.
Sztos petarda !!!! Nawet moja córka (niejadek) spróbowała i mówi ze teraz będę jej robic caly czas. Jest moc !
Nie dziwimy się ;P